Πόρος (Καλαυρία): Ένα νησί με πολλά γατιά

Σίγουρα έχετε ταξιδέψει έως τον Πόρο, τι είναι αυτό που μάθατε και είδατε όμως;

Μικρές ιστορικές πληροφορίες:

Ο Πόρος (γνωστό και από την αρχαιότητα ως ) είναι νησί του  κόλπου.
Στην ουσία αποτελείται από δύο νησιά, την Σφαιρία και την , τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά τον Ναύσταθμο (Προγυμναστήριο), κατά την είσοδο του νησιού.

Ήξερες ότι:
Η  είναι το αρχαιότερο νησί που  μετά τον κατακλυσμό. Η Σφαιρία είναι ηφαιστειογενούς προελεύσεως και  από έκρηξη του ηφαιστείου των Μεθάνων, η δε πόλη του Πόρου είναι κτισμένη ακριβώς επάνω σε έναν μικρό θολωτό κρατήρα. Για αυτό και είναι  σαν κουλουράκι Θεσσαλονίκης.

Το ιστορικό , -όπου σχεδόν όλοι φωτογραφίζουν- δωρεά του έμπορου και βουλευτή Ιωάννη Παπαδόπουλου, ψηλά στο λόφο της , αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού. Στο νοτιοανατολικό μέρος της , βρίσκεται η ιστορική Μονή , ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, που κτίσθηκε το 1713. Αγγίζει το τέλος του νησιού, καθώς είτε οδικώς είτε με τα πόδια, το αποτέλεσμα θα είναι η επιστροφή από τον ίδιο δρόμο. Παρόλα αυτά, μπορείτε να ξεκουραστείτε και να δροσίσετε τα ποδαράκια σας στην .

Αν είστε λάτρης των αρχαίων και ψάχνετε αφορμές για ανακάλυψη, τότε θα σας στεναχωρήσω, γιατί ναι μεν στην κορυφή του λόφου, υπάρχει ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, αλλά το  που θα δεις,  αρκετές ρίζες από ελιές και ερείπια ενός ναού (προσωπικά ψάχναμε ώρα να δούμε ναό και ναό δεν βλέπαμε). Τουλάχιστον θα λες ότι 
Μέσα σε όλα, φήμες λένε, πως το 322 π.Χ., o μεγάλος ρήτορας Δημοσθένης, δηλητηριάστηκε με κώνειο, αφού διέφυγε την σύλληψη από τον κυβερνήτη της Μακεδονίας . (Ότι και να πεις λίγο είναι..)

Τα βασικά:

poros

Στον Πόρο μπορείς να πας με δυο τρόπους, είτε μέσω θαλάσσης (καράβι ή δελφίνι), είτε οδικώς μέσω Επιδαύρου και Γαλατά (κάτι που ισχύει και για τα Μέθανα). Η διαδρομή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν και οι στροφές στην Επίδαυρο μπορεί να σας φέρουν μιαν αναγούλα. Με καλή παρέα και λίγα διόδια (αν πάρεις την παλιά Εθνική), μπορείς να φτάσεις στο νησί κοντά σε 2,5 ώρες, έως τον Γαλατά. Από εκεί ένα  θα σε μεταφέρει (κάναμε και ρίμα) σε 5’ στο νησί. Μέσω θαλάσσης, κάνεις σχεδόν την ίδια ώρα, εκτός και αν πάρεις το δελφίνι, που κάνει μια ώρα και κάτι.

Όσες φορές και να έχω πάει, χειμώνα ή καλοκαίρι, πάντα θα επισκέπτομαι την παραλία του Ρωσικού , που είμαι σίγουρη πως λίγοι εκτιμάτε. Βρίσκεται στην άλλη πλευρά του νησιού, μια παραλία λίγο μετά το Λιμανάκι της Αγάπης. Αν και το πρόλαβα με τα χαλάσματα του Ρωσικού και με μια προβλήτα και έλεγα σε όλους πως πρέπει όπως και  να επισκεφθούν το σημείο, φέτος με λύπη είδα, μια εξαφανισμένη προβλήτα και έναν κολπίσκο να έχει χάσει την ομορφιά του. Παρόλα αυτά μπορείτε να πάτε, ειδικά το καλοκαίρι, όπου έχει beach bar και μπορείτε να κάνετε ελεύθερη κατασκήνωση (μην το πεις ούτε του π).  θάλασσα και βουνό, όπως και κάθε παραλία ή μέρος του νησιού.

, , μέσα στην πόλη, ότι και να διαλέξετε βρίσκεται μέσα στα πόδια σας και αυτό γιατί το νησί περπατιέται, μέσα σε 2, περίπου, ώρες. Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει αστικό λεωφορείο, που σε μεταφέρει με ευκολία ειδικά το καλοκαίρι.

Πλούσια νυχτερινή ζωή δεν έχει σε αντίθεση με την ημερήσια με τα θαλάσσια σπορ.

Έχει όμως πολλά γατιά, που φαντάζομαι πως δεν είναι όλα εκ γενετής αδεσποτάκια, αλλά κακής μοίρας αφεντικών. Όπως και να ‘χει, είναι θρευταράκια και κοινωνικά. Χαρίστε τους ένα χάδι (ή και μια κονσέρβα, ακόμα καλύτερα) και θα σου ανταποδώσουν πατούσια εναέρια και τριψίματα της γούνας στα πόδια σου.

Οικονομικό, φιλικό και πολύ κοντά στην Αθήνα.

Και μην ξεχνάς: Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές.

Related posts

Spain: 21.000 klm, 7 σημεία. Hoznayo – Solares day #1

I love volos. Αυτό είναι το σύνθημα της πόλης

Pa – Pelion: Το κοσμοπολίτικο ψαροχώρι του Άη Γιάννη

1 comment

Απόδραση στην Ύδρα! - Mr. E Travel Blog March 20, 2016 - 2:39 pm
[…] με το πόσες γάτες κυκλοφορούν στο νησί. Πίστευα πως ο Πόρος έχει τις περισσότερες, αλλά τώρα αρχίζω να αμφιβάλλω. […]
Add Comment

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More