Ο Mr. Evans, πριν αρκετούς μήνες και συγκεκριμένα λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος που μας έκανε να φυλακιστούμε και να κρυφτούμε στα κουκούλια μας, βρέθηκε στην Κρήτη και γύρισε όσα περισσότερα μπορούσε. Αυτή τη φορά θα σε ξεναγήσει στο Φρούριο Φορτέτζας, στην πόλη του Ρεθύμνου.
Το Φρούριο έχω να το επισκεφτώ πάρα πολλά χρόνια, ίσως από τότε που τελευταία φορά με είχε πάει ο μπαμπάς μου, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90′. Θυμόμουν ελάχιστα, οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία για να ενεργοποιήσω τις μνήμες μου. Η Φορτέτζα, βρίσκεται στην άκρη της παλιάς πόλης που δένει με το παλιό ενετικό λιμάνι. Για όσους έχουν βρεθεί στην πόλη του Ρεθύμνου, τότε σίγουρα το έχετε δει ή περπατήσει γύρω από αυτό.
Η είσοδος κοστίζει 4 ευρώ και υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο, ανάλογα την περίοδο που θα το επισκεφτείς.
Για την ιστορία
Το Φρούριο της Φορτέτζας κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα, από τους Βενετούς που κατείχαν την Κρήτη (αυτό θα το διαπιστώσεις και στην αρχιτεκτονική της κάθε πόλης), προκειμένου να προστατέψουν τους κατοίκους από τις επιδρομές των Οθωμανών.
Είναι χτισμένο πάνω στον λόφο του Παλαιοκάστρου, εκεί δηλαδή που βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Ρίθυμνας. Δεν είναι κάτι που έχει εντοπιστεί από αρχαιολόγους έως και σήμερα, όμως ο μύθος όπως και κάποια λαξεύματα, αυτό μαρτυρούν.
Η Φορτέτζα θεμελιώθηκε στις 13 Σεπετεμβρίου του 1573, από τον Ιταλό μηχανικό Sforza Pallavicini, ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μετά το 1580. το αρχικό σχέδιο ήταν να μεταφερθεί εκεί όλη η πόλη. Τελικά όμως βρέθηκε εκεί μόνο η βενετική φρουρά και η διοίκηση. Ο λόγος; Δεν επαρκούσε ο χώρος αλλά δεν το ήθελαν ούτε οι κάτοικοι.
Το 646, η πόλη παραδόθηκε στους Οθωμανούς, όπου η μορφή του φρουρίου δεν άλλαξε σημαντικά. Έγιναν μονάχα μικρές προσθήκες κυρίως στον περίβολο. Σημαντική προσθήκη ήταν η κατασκευή ενός μεγάλου πενταγωνικού οχυρού, έηω από το φρούριο.
Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, η Φορτέτζα έγινε το φρούριο της γερμανικής φρουράς και κάποια κτίρια μετατράπηκαν σε φυλάκια ή κοιτώνες.
Τι θα δεις
- Το θέατρο Ερωφίλη, όπου πλέον διεξάγονται εκεί οι θεατρικές αλλά και μουσικές παραστάσεις της πόλης
- Την αποθήκη του πυροβολικού
- Την κατοικία συμβούλων
- Την πυριτιδαποθήκη
- Την κατοικία του Ρέκτορα
- Τον τέμενος του Σουλτάν Ιμπραήμ
- Το ναό της Αγίας Αικατερίνης
- Το πενταγωνικό οχυρό
- Το ναό του Αγίου Θεοδώρου Τριχινά
Μέσα σε μια από τις αποθήκες που είχαν για φυλακές, θα βρεις ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο, όπου και φιλοξενεί έργα τέχνης διαφόρων καλλιτεχνών. Τα έσοδα πηγαίνουν για την συντήρηση του χώρου, αλλά και για τα αδέσποτα γατιά που συντηρούν στον χώρο. Αν θελήσεις να υιοθετήσεις ένα, δεν έχει παρά να πάρεις πληροφορίες από εκεί.
Επίσης απαγορεύεται η φωτογράφηση στο συγκεκριμένο φυλάκιο, κάτι που είναι κατανοητό.
Δεν είναι κάτι που θα δεις και θα πεις wow, δεν παύει όμως να κρύβει την ιστορία της πόλης.