Stirling: The National Wallace Monument ή Wallace Monument

Πάει καιρός που βρεθήκαμε στο Stirling. Το συγκεκριμένο ήταν από τα πρώτα ταξίδια που κάναμε μαζί με τον Mr. Evans. Νομίζω κάπως έτσι καταλήξαμε στην σκέψη, πως αυτός είναι ο σκοπός μας. Ταξίδια. Νέες εικόνες. Νέες εμπειρίες.

Η πόλη του Stirling προέκυψε ως ημερήσια εκδρομή από το Εδιμβούργο με σκοπό να καταλήξουμε στη λίμνη του Λοχ Νες. Γιατί όμως να πας κατευθείαν κάπου όταν μπορείς να απολαύσεις συγχρόνως άλλα τόσα; Βέβαια, εδώ θα μου συμπληρώσω και θα μου απαντήσω: “Για να μην χάσεις χρόνο, κάνε ένα ένα τα πράγματα.” Όμως μερικές φορές, όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο.

Scotland

Stirling

Είναι λοιπόν το Stirling μία πόλη φαντασμάτων ή η πόλη που γέννησε αμέτρητες μαρτυρίες για αυτά; Αστικός μύθος ή όχι, υπάρχουν υπερβολικά πολλές μαρτυρίες από επισκέπτες, αλλά και κατοίκους των γύρω περιοχών, σχετικά με φαντάσματα. Σίγουρα όμως πέτυχαν τον σκοπό τους.

Για να μάθεις περισσότερα, ταξίδεψε εδώ.

Αν κάνεις μια αναζήτηση για τα αξιοθέατα της περιοχής, πέρα από μουσεία και εξοχικούς τόπους, θα δεις πως το Wallace Monument ή The National Wallace Monument, είναι το επικρατέστερο και σίγουρα εκείνο με την μεγαλύτερη φήμη.

Για την ιστορία

Ο πύργος Wallace Monument, βρίσκεται στο Abbey Craig, ένα ηφαιστειακό σκαλοπάτι πάνω από το Abbey Cambuskenneth, από το οποίο ο Wallace λέγεται ότι παρακολούθησε τη συγκέντρωση του στρατού του βασιλιά Εδουάρδου Α’ της Αγγλίας λίγο πριν τη Μάχη της Γέφυρας Stirling το 1297.
Χτίστηκε στη μνήμη του Sir William Wallace, έναν Σκωτσέζο ήρωα του 13ου αιώνα. (Αναγνωρίστηκε πολύ μετά, κυρίως όταν βγήκε η ταινία Braveheart).

Κατασκευάστηκε μετά από μια εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων και φιλανθρωπίας, η οποία συνοδεύτηκε από την αναβίωση της εθνικής ταυτότητας της Σκωτίας τον 19ο αιώνα. Λέγεται πως μεγάλο μέρος του κεφαλαίου δόθηκε από τον Ιταλό ηγέτη Giuseppe Garibaldi. Η θεμελιώδης πέτρα χτίστηκε το 1861 από τον δούκα του Atholl με μια σύντομη ομιλία του Sir Archibald Alison.

Αρχιτεκτονική

Ολοκληρώθηκε το 1869 με σχέδια του αρχιτέκτονα John Thomas Rochead με κόστος £ 18.000, είναι στα 67 μέτρα (220 πόδια), αρχιτεκτονικά δομημένος σε βικτοριανό γοτθικό στιλ.

Το μνημείο είναι ανοιχτό το γενικό κοινό. Ο επισκέπτης για να φτάσει στην κορυφή και το εσωτερικό του “στέμματος”, θα πρέπει να ανέβει την σπειροειδή σκαλοπαγίδα 246 βημάτων (κάνε υπομονή και αρκετά διαλείμματα), για να περάσεις από δωμάτια με ολογράμματα, προτομές αλλά και για να δεις το περίφημο σπαθί του Wallace, με μήκος 1,63 μέτρων (5 πόδια, 4 ίντσες) που ζυγίζει σχεδόν τρία κιλά.!

Κάθε όροφος είναι ένα μικρό δωμάτιο, που περιλαμβάνει την ιστορία αλλά και κάποια κειμήλια. Δεν υπάρχει αρκετός φωτισμός καθώς όπου και αν υπάρχουν παράθυρα, επικρατούν βιτρό.

Φτάνοντας στην κορυφή θα δεις το “στέμμα” να υψώνεται πάνω από το κεφάλι σου. Από εκεί μπορείς να απολαύσεις τους λόφους Ochil και την κοιλάδα Forth.

Το 1996 τοποθετήθηκε το άγαλμα του Wallace με τη λέξη “Freedom“, όπου και ήταν έμπνευση από την ταινία Braveheart.

Συγχωρέστε με για το φτωχό φωτογραφικό υλικό, αλλά βλέπετε μετά τα σκαλοπάτια δεν είχα και πολλές αντοχές. Σίγουρα όμως είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε.

Related posts

Highlands: Daytrip στο Glenorchy Kirk & στο στοιχειωμένο Loch Awe

Edinburgh Castle: Τα κανόνια που βαρούν ακόμα στο κάστρο

Edinburgh: Βόλτα στο μαγευτικό Εδιμβούργο | Part 2

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More