Highlands: Daytrip στο Glenorchy Kirk & στο στοιχειωμένο Loch Awe

Glenorchy Parish Church,Dalmally

Γίνεται να πας στη Σκωτία και να μην προλάβεις να φτάσεις έως τα highlands ή έστω να επισκεφτείς έστω μια loch; Δυστυχώς γίνεται, ειδικά αν δεν έχεις αρκετές ημέρες στην διάθεση σου. Για αυτό και θα σας κάνουμε μια σύντομη περιήγηση, όσο κράτησε δηλαδή και η δική μας ημερήσια εκδρομή.

Το ταξίδι αυτό -για όσους δεν έχουν διαβάσει τις ιστορίες από Εδιμβούργο και Στέρλινγκ- πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη του 2011 και είναι ένα από τα πρώτα ταξίδια που έκανε ο Mr. Evans.

Ξεκινήσαμε από την πόλη του Εδιμβούργου, με την kelly και τον Matt που μας φιλοξενούσαν, με στόχο να περάσουμε από την πόλη του Stirling και τελικό προορισμό τα highlands.

Αν δεν το γνωρίζεις, να σε ενημερώσουν πως οδηγούν ανάποδα από ότι εμείς, για αυτό καλό είναι να έχεις κάνει κάποια εξάσκηση πριν ξεκινήσεις, ειδικά αν είναι να πας με δικό σου αυτοκίνητο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, έγινε ενοικίαση αυτοκινήτου όπου και μοιραστήκαμε τα έξοδα.

Στο τιμόνι ήταν ο Matt, που δεν ξέρω αν τελικά ήταν η καλύτερη επιλογή, καθώς και εκείνος οδηγούσε για πρώτη φορά (για να μας διαβάζετε σημαίνει πως επιβιώσαμε). Μπορεί να είχαμε κάποιο ατύχημα με το λάστιχο, μπορεί να χαθήκαμε και να καταλήξαμε σε περίεργα μέρη μέσα στη νύχτα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν γυρίσαμε με εμπειρίες και αρτιμελής.

Η διαδρομή είναι εκπληκτική. Ατελείωτη φύση, βουνά, κοράκια και μια ομίχλη που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Καλό είναι να κάνεις συχνά διαλείμματα, για να ξεμουδιάσεις αλλά και να δοκιμάσεις κάτι από την τοπική κουζίνα. Ιδανική στάση, είναι σε απομακρυσμένα χωριά, που μπορείς να γευτείς καυτή σούπα.

Όσο απομακρύνεσαι, να ξέρεις πως η τοπική διάλεκτος γίνεται ακόμα πιο βαριά. Θα μπορούσε να είναι ο παράλληλος κόσμος των χωριών της Ηπείρου. Από την διάλεκτο, την γευσιγνωσία αλλά και τον τρόπο που κινούνται.

Glenorchy Parish Church, Dalmally

Η Glenorchy Parish Church, είναι μια μικρή ενορία στο χωριό Dalmally. Είναι γνωστή και ως Glenorchy Kirk ενώ ιστορικά ως Church of Dysart.

Το Glen Orchy βρίσκεται κοντά στο Kirk στην όχθη του ποταμού Orchy. Ανάμεσα σε ένα λόφο, ένα νησί και δύο ποτάμια. Είναι μια αρχαία θρησκευτική τοποθεσία. Μπροστά από τον ναό, υπάρχει το νεκροταφείο με τις μεσαιωνικές ταφόπλακες. Λίγες από αυτές έχουν κελτικές επιγραφές. (Θα το δούμε αναλυτικά στη κατηγορία με τα νεκροταφεία ανά τον κόσμο).

Loch Awe

Μπορεί ο τελικός μας προορισμός να ήταν η διάσημη λίμνη του Loch Ness, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε ως εκεί λόγω χρόνου. Το φως είχε αρχίσει ήδη να πέφτει και η ώρα περνούσε απίστευτα γρήγορα. Το κρύο μας τσάκιζε, αλλά άξιζε όσο τίποτα.

Στην διαδρομή μας και πριν αποφασίσουμε να γυρίσουμε πίσω, περάσαμε από το Loch Awe. Ένα μέρος που για την ώρα που φτάσαμε, θα το έλεγες και στοιχειωμένο. Γιατί; Ας πούμε πως αρχικά συναντήσαμε το κτίριο που θα δείτε παρακάτω. Δίχως φώτα, δίχως κόσμο. Ένα κτίριο που απλά κάποια στιγμή είδαμε ένα κερί να περνά από το ένα παράθυρο στο άλλο. Μάθαμε πως ήταν και είναι κάποιου τύπου πανδοχείο, αλλά τίποτα άλλο. Δεν νομίζω πως θέλαμε να μάθουμε παραπάνω… Και όμως …

Lochawe village and Loch Awe railway station

Το χωριό Lochawe με τον σιδηροδρομικό σταθμό Loch Awe, βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Loch και έχει θέα το Kilchurn castle. Ο σταθμός άνοιξε το 1880, για την δημιουργία του Callander and Oban Railway. Εκεί δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πολυτελές ξενοδοχείο, το Loch Avenue Hotel ή Loch Awe, το 1871. Το ξενοδοχείο λειτουργεί ακόμα και σήμερα, λαμβάνοντας τις καλύτερες κριτικές ή και όχι…

Σίγουρα το έχεις δει στην ταινία του Kirk Douglas, “To Catch Me a Spy”.

Με την δημιουργία του, μεγάλωσε και μια μικρή κοινότητα γύρω του, στο δρόμο A85. Ο σιδηρόδρομος σίγουρα θα έφερνε δουλειά στο μέρος. Το χωριό περιλαμβάνει τώρα το St Conan’s Kirk. Ένα από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα στην ιστορία της Εκκλησίας στη Σκωτία.

Η αγαπημένη συγγραφέας Mary Stewart κατοικούσε στο σπίτι της Lochard, House of Letterawe, τις τελευταίες δεκαετίες της μακράς ζωής της.

Ιστορίες φαντασμάτων ή μύθος;

Location: Loch Awe – Just off A819, by edge of water
Type: Haunting Manifestation
Date / Time: 28 December 2014
Ένας φωτογράφος που βρίσκεται εκεί με τον εξοπλισμό του. Ακούει φωνές. Κανείς δεν βρίσκεται τριγύρω.. Ξαφνικά πέτρες άρχισαν να έρχονται προς το μέρος του από την μεριά της λίμνης. Ο ίδιος απλά το έβαλε στα πόδια αφήνοντας τον εξοπλισμό του εκεί.

Waters of the Loch
Type: Cryptozoology
Date / Time: Sixteenth century onwards
Η Σκωτία περιλαμβάνει αρκετές λίμνες, καθώς ένα μεγάλο μέρος του τόπου αποτελείται από νερό. Φήμες λένε, πως εμφανίζεται μια μεγάλη “κηλίδα”, που η μορφή του μοιάζει με χέλι των δώδεκα μέτρων. Το πλάσμα αυτό, λένε ότι έρχεται στην ξηρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. (Εδώ να θυμίσω πως το ταξίδι μας έγινε τον Γενάρη του 2011..)
Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας λέει ότι το πλάσμα μοιάζει με ένα μεγάλο ταύρο.

Για περισσότερες ιστορίες περιηγήσου εδώ.

Δεν ξέρω αν έφταιγε το μέρος, δεν ξέρω αν έφταιγε που είχε πέσει το σκοτάδι, σίγουρα όμως είχαμε φρικάρει λίγο από την αύρα που απόπνεε το μέρος.

Φυσικά και το αγαπήσαμε. Μην μας ρωτάτε αν θα θέλαμε να ξαναπάμε… μας βλέπουμε ήδη εκεί.

Υ.γ. Λυπόμαστε για το φτωχό φωτογραφικό υλικό που έχουμε και ίσως όχι τόσο καλό, αλλά δεν γνωρίζαμε τότε την χρήση που θα είχε.

Καλό ταξίδι travellers και να θυμάστε πως:

” Even a beaver can travel. Why not you΄”

#followthebeaver and keep safe.

Related posts

Edinburgh Castle: Τα κανόνια που βαρούν ακόμα στο κάστρο

Edinburgh: Βόλτα στο μαγευτικό Εδιμβούργο | Part 2

Edinburgh: Μια βόλτα στο μαγευτικό Εδιμβούργο part 1

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More