Edinburgh: Βόλτα στο μαγευτικό Εδιμβούργο | Part 2

Edinburgh Castle view

 

City of Edinburgh: See, live and stay

Αν με ρωτήσεις γιατί αγαπώ το Εδιμβούργο, θα σου πω πως είναι αυτό που δεν μπορώ να έχω. Η μελαγχολία της πόλης, τα μουντά χρώματα στην γοτθική αρχιτεκτονική, οι ιστορίες που κουβαλά με φαντάσματα, η αύρα που υπάρχει στον αέρα. Εκείνα τα πλακόστρωτα στην παλιά πόλη, οι βόλτες γύρω από το κάστρο, τα μεσαιωνικά νεκροταφεία…

Δεν είναι από τους προορισμούς που πετάγεσαι για βόλτα, ούτε για να μείνεις 2-3 μέρες. Αλλά ακόμα και αν δεν έχεις πολλά περιθώρια, θα σου δώσουμε εμείς ένα πλάνο για το τι μπορείς να δεις. Ένας βασικός λόγος για να το οργανώσεις σωστά, είναι να βάλεις κάτω τον χάρτη για το που θέλεις να πας και να δεις. Αν καταφέρεις να γυρίσεις όλη την πόλη όπως σου πούμε, τότε έχεις δει σχεδόν τα πάντα. Ετοιμάσου, γιατί θα περπατήσεις αρκετά!

Ξεκινήσαμε με ένα πρώτο άρθρο που μπορείς να πάρεις κάποιες πληροφορίες εδώ  και μιλήσαμε για το The Real Mary King’s Close στο Royal Mile και το St Giles’ Cathedral. Αυτή την φορά θα σε φέρω από την άλλη πλευρά και στην Lothian street, για να περπατήσουμε μέσα από το The Parish Church of St. Cuthbert.
Από εδώ μπορείς να απολαύσεις την θέα του πάρκου αλλά και να φτάσει το μάτι σου έως το κάστρο της πόλης.

The Parish Church of St. Cuthbert

Η εκκλησία του The Parish Church of St. Cuthbert, είναι η παλαιότερη εκκλησία που βρίσκεται στην πόλη του Εδιμβούργο και χρονολογείται 1100 χρόνια πριν.
Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει το μεσαιωνικό και ελαφρώς creepy νεκροταφείο, ενώ θα δεις έναν παράλληλο κόσμο με τους κήπους (Princes Street Gardens) στην οδό Princes.

Αναφορά στο ναό γίνεται για πρώτη φορά τον 8ο αιώνα. Πιστεύεται ότι βρισκόταν στον ίδιο τόπο όπως σήμερα και χρησιμοποιείται από το 850μ.χ.  Λίγο αργότερα γίνεται εξίσου αναφορά για  μια μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου και αναφέρεται στο 1127.

Το The Parish Church of St. Cuthbert συνόρευε με απομακρυσμένα χωριά όπως το Stockbridge και το Canongate, αλλά και το κάστρο του Εδιμβούργου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ταφές στρατιωτών κατά τη διάρκεια των αιώνων. Εξού και το νεκροταφείο.

Το 1754 προτάθηκε ένα Παρεκκλήσι για τη Νότια πλευρά της ενορίας και εγκρίθηκε από τη Σύνοδο του Kirk. Λειτούργησε το 1756 και φιλοξένησε 1200 άτομα, έχοντας κοστίσει £ 640 και 10 σελίνια για να κατασκευαστεί. Λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε εκκλησία της κοινότητας Buccleuch και βρίσκεται στην οδό 33 Chapel, κοντά στο παλιό κολέγιο του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Η εκκλησία έκλεισε το 1969 και χρησιμοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο για αποθήκευση 40 χρόνων, ενώ λέγεται πως πωλήθηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με στόχο να ξανανοίξει το 2015.

Αρκετές επεκτάσεις έγιναν από το 1787 έως το 1893, με μπαρόκ πύργους, βιτρό παράθυρα και αναγεννησιακά στοιχεία.

Princes Street

Αν θες να δεις την νέα πόλη, μπορείς να πάρεις την οδό Princes, που χωρίζει την παλιά πόλη  με την νέα. Εκεί θα βρεις μεγάλα ή μικρά εμπορικά καταστήματα, pubs, θέατρα και ότι τραβά η ψυχή σου. Είναι ο δρόμος που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα events και φυσικά την μεγαλύτερη αγορά.

Holyrood

Αν θες να δεις το παλάτι, τότε κινήσου επάνω στην οδό Holyrood, πέρνα το πάρκο ή ακόμα καλύτερα κάνε μια μικρή βόλτα εκεί και ξεκίνα πάλι.  Θα διασχίσεις το κοινοβούλιο, Scottish Parliament Building, το Holyrood park για να καταλήξεις στο Holyrood Palace.

Τι θα δεις

  1. Το σύγχρονο κτίριο του Σκωτικού Κοινοβουλίου (Scottish Parliament Building).
  2. Το Palace of Holyroodhouse, την επίσημη κατοικία του μονάρχη.
  3. Τα ερείπια του Αββαείου
  4. Το Holyrood park, ένα εκτεταμένο βασιλικό πάρκο που περιβάλλει το παλάτι.
  5. Το Moray House School of Education.
  6. Our Dynamic Earth.

Calton Hill

Το ιδανικό μέρος της πόλης, για να έχεις πανοραμική θέα, είναι το Calton Hill.
Επιβάλλεται να πας, όχι μόνο για να απολαύσεις την θέα που έχει, από το κάστρο έως το λιμάνι, αλλά και για να δεις τα μνημεία.

Edinburgh town

Για να φτάσεις εκεί, θα πρέπει να πάρεις την Princes Street και να ακολουθήσεις το μονοπάτι που κυκλώνει περιμετρικά το Calton Hill. National Monument, κάτι σαν τον δικό τους Παρθενώνα. Μ

 

 

Κάνε μια βόλτα με την ηρεμία σου και απόλαυσε το κάθε λεπτό. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα, στα μαγαζιά και στην γοτθική αρχιτεκτονική που βρίσκεται σε κάθε σου βήμα. Χάσου στα στενά και άσε να δεις που καταλήγουν.

Μην φοβηθείς αν χαθείς, εκτός και αν πέσει η νύχτα… γιατί τα φαντάσματα ακόμα τριγυρνούν ανέμελα…

 

Τι να δεις

  • Να δεις τους
  • Camera ObscuraWorld of Illusions
  • Το κάστρο
  • Την παλιά πόλη

#followthebeaver and keep traveling!

Related posts

Highlands: Daytrip στο Glenorchy Kirk & στο στοιχειωμένο Loch Awe

Edinburgh Castle: Τα κανόνια που βαρούν ακόμα στο κάστρο

Edinburgh: Μια βόλτα στο μαγευτικό Εδιμβούργο part 1

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More