Edinburgh: Μια βόλτα στο μαγευτικό Εδιμβούργο part 1

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ακούς για την Σκωτία είναι το Εδιμβούργο, “The great and amazing city of Edinburgh“. Εντάξει σκέφτεσαι και τα highlands αλλά αυτά θα δούμε άλλη φορά.

City of Edinburgh

Είναι από τα μέρη που αγαπώ και ανήκει στην πρώτη πεντάδα του top10 των χωρών – πόλεων που όχι μόνο θα ξαναπήγαινα αλλά και θα έμενα. Δεν ξέρω αν φταίει η γοτθική αρχιτεκτονική, ο μουντός καιρός ή η ομορφιά που σου προσφέρει. Ξέρω όμως πως όσο διάστημα έμεινα στο Εδιμβούργο και το έψαξα όσο μπορούσα, με σαγήνευσε και με έκανε να το βάλω στην καρδιά μου.

Είμαι η Jo και μαζί με τον Mr. Evans, κάναμε αυτό το ταξίδι (το πρώτο μας), το 2011, όταν γεννήθηκε η ιδέα του να ταξιδεύουμε και να γράφουμε για αυτά.

Πως να πας

Η πτήση ήταν από το Λονδίνο, όπου είχαμε βρει εισιτήριο στις 50 λίρες. Αν κάνεις μια αναζήτηση τώρα, μπορείς να το βρεις ακόμα πιο φθηνά (σε περίπτωση που το βρεις από εκεί) αλλιώς από Αθήνα κοστίζει γύρω στα 160 ευρώ και ανεβαίνει το κόστος. Σίγουρα όμως είναι ένας καλός προορισμός και θα σου εξηγήσω παρακάτω τους λόγους.

Στην περίπτωση που βρίσκεσαι ήδη στο Λονδίνο, μπορείς να ταξιδέψεις με το τρένο ή το λεωφορείο που είναι σαφώς οικονομικότερο, αλλά θα κάνεις γύρω στις 14 ώρες. Αν σε ενδιαφέρει, μπορείς να το ψάξεις εδώ.

Διαμονή

Από το αεροδρόμιο, θα πάρεις το διπλό λεωφορείο (το κλασικό λονδρέζικο αλλά όχι κόκκινο), όπου και θα σε κατεβάσει μέσα στην πόλη ή όπου εσύ θες. Η είσοδος μου εκεί έγινε βράδυ, μη έχοντας την ευκαιρία να δω πολλά πράγματα, καθώς το φως της ημέρας χάνεται στα μέσα του χρόνου, από τις 4 σχεδόν το μεσημέρι.

Ήταν η περίοδος που ίσως ήμουν ακόμα hippies ή δεν με ένοιαζε ιδιαίτερα για το που θα μείνω το βράδυ (ακόμα το κάνω βέβαια αυτό), καθώς τότε είχε ανακαλυφθεί μια πλατφόρμα που ονομαζόταν Couchsurfing . Βρέθηκα λοιπόν στο σπίτι της kelly και του Matt, ενός ζευγαριού από τον Καναδά, που απλά θέλησαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους ταξιδεύοντας σε διάφορα σημεία του κόσμου, με τελικό προορισμό για αυτούς το Εδιμβούργο.

Stirling cemetery with Matt and Kelly

Το σπίτι μικρό αλλά ένας μικρός ξενώνας περίσσευε για εμένα και τα πράγματα μου. Εξάλλου όλη την ημέρα θα γυρνούσα στην πόλη. Με τα παιδιά είχαμε την τύχη να κάνουμε και την ημερήσια μας εκδρομή, σε highlands και στην πόλη του Stirling.

Η πόλη

Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα προετοιμαστεί για το τι θα δω. Και αυτό γιατί σαν μόνες πληροφορίες  που είχα, ήταν από video ή φωτογραφίες που είχα δει γενικά. Η ουσία είναι όμως, πως αν δεν πας κάπου και να δεις με τα μάτια σου, δεν μπορείς να κρίνεις. Για αυτό και εγώ θα σου δώσω πολλές αφορμές και φυσικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έτσι ώστε να κάνεις αυτό το ταξίδι!

Η διαμονή λοιπόν ήταν στην αρχές της πόλης και κοντά σε ένα από τα πιο παλιά νεκροταφεία της πόλης… Μην σκιάζεσαι, δεν θα σε οδηγήσω ακόμα εκεί. Αυτό σημαίνει πως μπορούσα να δω την πόλη του Εδιμβούργου από την αρχή της και να ψάξω έως εκεί που θέλω.  Βρισκόμουν ανάμεσα στο Gorgie και στο Shandon, ένα πιο βιομηχανικό κομμάτι και σαφώς έξω από την παλιά πόλη. Πόδια και όρεξη όμως να έχεις για να γυρνάς όλη μέρα! Δεν ήταν κάτι που μας σταμάτησε, καθώς λατρεύουμε να περπατάμε και να απορροφάμε ότι μπορεί να αποπνέει το μέρος που βρισκόμαστε.

Παλιά πόλη: City of Edinburgh

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην παλιά πόλη… εντάξει όχι ακριβώς αλλά όπως και να χει σίγουρα θα πας, οπότε δεν το συζητώ καν.
Πλακόστρωτα, τουριστικά μαγαζιά, pubs και πολύ fish and chips (χωρίς λόγο). Από την άλλη, τεράστια γοτθικά κτίσματα, που απορρέουν μια απόκοσμη εσανς με την καταθλιπτική εικόνα που προσφέρει η πόλη. Το δεύτερο μέρος προτιμώ και μην ρωτήσετε γιατί… Προφανώς γιατί είναι κάτι το διαφορετικό που δεν έχει μάθει το μάτι μου και με κάνει έτοιμη για νέες περιπέτειες!

Τι μπορείς να δεις στην παλιά πόλη;

Θα ξεκινήσω με τον δρόμο του Lawnmarket και τον καθεδρικό ναό του St Giles’ Cathedral. Ανάμεσα στο Κάστρο του Εδιμβούργου και το Παλάτι του Holyroodhouse βρίσκεται ο ναός, χτισμένος σε ένα αρχαίο ιερό που χτίστηκε τον 9ο αιώνα. Είναι αφιερωμένος στον St. Giles, πολιούχο των λεπρών. Κατά τη διάρκεια και λίγο μετά τη μεταρρύθμιση της Σκωτίας, ο καθεδρικός άλλαζε επανειλημμένα έτσι ώστε να ταιριάξει με τον Προτεσταντικό τρόπο λατρείας. Αν παρατήσετε ο ναός δείχνει στοιχεία διαφόρων περιόδων.

Η σημαντικότερη αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε μετά την άφιξη της αγγλικής εκκλησίας το 1385. Χρόνια αργότερα ο ναός ξανασχεδιάστηκε σε γοτθικό στιλ.
Σε περίπτωση που θες να κάνεις μια νυχτερινή ξενάγηση στην πόλη, τότε να ξέρεις πως είναι τόπος συνάντησης.

Αγαπημένο και ιδιαίτερο μέρος, είναι το σοκάκι του The Real Mary King’s Close.  Εάν θες να δεις τη “μυστική πόλη” και πως ήταν αιώνες πριν την επισκεφθείς, τότε σίγουρα σου προτείνω να πας σε αυτό το περίεργο αν θες, μουσείο. Βρίσκεται κρυμμένο κάτω από τους ζωντανούς δρόμους της πολυσύχναστης οδού του Εδιμβούργου – the Royal Mile.

Αντικατοπτρίζει τη πόλη του 17ου αιώνα, τότε που όλα μύριζαν θάνατο και μούχλα. Μικρά δωμάτια – σπίτια που φιλοξενούσαν αρκετό κόσμο, τείχους από χώμα και τρίχες αλόγων ή και ανθρώπων (προσοχή, μην αγγίξεις τίποτα που βρίσκεται εκεί μέσα, γιατί σαφώς κάποια είναι από τότε), ένα δυο κρεβάτια και έναν κουβά που μάζευε όλες τις ακαθαρσίες.

Bucket’s short story:

Βρισκόμαστε στο 1456, όπου τα σπίτια βρίσκονται κάτω από την παλιά πόλη που είναι σήμερα. Ήταν μια πόλη οχυρό και κανείς δεν ήθελε να ζήσει έξω από αυτήν. Η πόλη όμως ολοένα και θύμιζε μουχλιασμένο τοπίο, αφού δεν κατάφερνε να αναπνέει. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ασθένειες και ακαθαρσίες.
Για να μην εξαπλωθεί η πόλη γύρω από τα τείχη, ανέβαιναν προς τα πάνω. Χτίζονταν όροφοι δίχως όμως να έχουν υδραυλική υπόσταση πόσο μάλλον αποχετευτικό σύστημα.

Τι σημαίνει αυτό; Κάθε φορά που κάποιος  ήθελε να πετάξει ή να αδειάσει τις ακαθαρσίες του, το έκανε είτε από το παράθυρο αν ήταν σε όροφο, είτε από την πόρτα του αν ήταν σε ισόγειο, φωνάζοντας  “gardyloo” ως προειδοποίηση, για να μην την πληρώσουν οι περαστικοί. Φυσικά ήταν λίγοι εκείνοι που δεν “δροσίστηκαν” ή δεν δέχτηκαν τα πυρά.

Η πόλη κατηφορική, με αποτέλεσμα όλα αυτά να καταλήγουν στο μοναδικό μέρος όπου και μπορούσαν να πάρουν νερό. Μεγάλη αφορμή  το ξέσπασμα ασθενειών και λοιμώξεων. Πως το αντιμετώπιζαν; Πίνοντας αρκετό ουϊσκι που μπορούσε να κάψει τα μικρόβια.

City tours

Στην παλιά πόλη, θα βρεις αρκετό  κόσμο να μοιράζει φυλλάδια για ξεναγήσεις όλων των ειδών. Προτείνουμε να πάρεις κάποιο από αυτά και να κάνεις μια νυχτερινή επίσκεψη στην πόλη, λίγο πιο ιδιαίτερη…

  • The World Famous Underground Ghost Tour
  • Edinburgh Darkside Walking Tour: Mysteries, Murder and Legends
  • Underground Vaults Historical Walking Tour in Edinburgh
  • Terror Walking Tour in Edinburgh
To be continued…

Related posts

Highlands: Daytrip στο Glenorchy Kirk & στο στοιχειωμένο Loch Awe

Edinburgh Castle: Τα κανόνια που βαρούν ακόμα στο κάστρο

Edinburgh: Βόλτα στο μαγευτικό Εδιμβούργο | Part 2

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More