Ο Mr.E ταξιδεύει μέχρι την Βαρσοβία και περπατά στην παλιά πόλη

Βαρσοβία: Η Πολωνία είναι σαν τα τατουάζ, ποτέ δεν φτάνει μια φορά.

Η Πολωνία είναι σίγουρα μία από τις χώρες που αγαπώ για κάποιο λόγο. Θες για την ηρεμία και τη γαλήνη που χαρίζει στην αύρα σου; Θες για την αρχιτεκτονική της; Θες γιατί τα vibes που άνοιξαν την καρδιά μου; Δεν ξέρω τι φταίει και δεν με νοιάζει, αρκεί να ξέρω πως μπορώ να την επισκέπτομαι.

Ένα από τα μέρη που περπάτησε ο , είναι και η πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία. Την είδε να αλλάζει από χειμώνα σε καλοκαίρι, άλλοτε να ανθίζει και άλλοτε να ρίχνει χιόνι, κάτι όμως που δεν άλλαξε σίγουρα στα μάτια του, ήταν και είναι η παλιά πόλη με το κάστρο της.

Ας τα δούμε όμως όλα αναλυτικά ξεκινώντας με μια  εισαγωγή από το .

Η Βαρσοβία ( , προφέρεται: [varˈʂava] είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας και μεγαλύτερη πόλη της.

Ο πληθυσμός της το 2014 υπολογίστηκε σε 1.726.581, ενώ η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει περίπου 2.760.000 κατοίκους. Η έκταση της πόλης ανέρχεται σε 517,24 , ενώ η μητροπολιτική περιοχή της Βαρσοβίας ( Metropolitalny ) έχει έκταση 6.100,43  Η Βαρσοβία είναι μια  (νομός), και χωρίζεται περαιτέρω σε 18 δήμους, ο καθένας είναι γνωστή ως dzielnica.

Παλάτι του Πολιτισμού και Επιστημών

Η Βαρσοβία είναι διεθνώς γνωστή από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Ως πρωτεύουσα της Πολωνίας, η Βαρσοβία είναι το πολιτικό κέντρο της χώρας. Όλες οι κρατικές αντιπροσωπείες βρίσκονται εκεί, συμπεριλαμβανομένου του πολωνικού Κοινοβουλίου, του προεδρικού γραφείου και του ανωτάτου δικαστηρίου.

Γεωγραφία

Η Βαρσοβία βρίσκεται στην ανατολική κεντρική-Πολωνία περίπου 300 χιλιόμετρα από το  Όρη και περίπου 260 χιλιόμετρα από τη Βαλτική Θάλασσα, 523 χιλιόμετρα ανατολικά του Βερολίνου, στη Γερμανία. Η πόλη διασχίζεται από ποταμό . Βρίσκεται στην καρδιά της πεδιάδας , και η μέση του υψόμετρο είναι 100 μέτρα (330 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και υπάρχουν ορισμένοι λόφοι (συνήθως τεχνητοί) που βρίσκονται εντός των ορίων της πόλης.

Μεταφορά και πως να κινηθείς

Η μεταφορά από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης, μπορεί να γίνει είτε με ταξί είτε με το λεωφορείο, που βρίσκεται ακριβώς έξω από τον αεροσταθμό (? Το λέμε έτσι; Ούτε ξέρω…) . Αυτό εξαρτάται από το budget που έχετε και τον χρόνο που διαθέτετε. Για την 2η περίπτωση, εισιτήρια μπορείτε να βγάλετε μέσω διαδικτύου που είναι οικονομικότερα σε σχέση με τα εκδοτήρια του αεροδρομίου. Μην ανησυχείτε για το τέρμα, καθώς το λεωφορείο θα σας οδηγήσει στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο The Palace of Culture and Science στην οδό   1, 00-901.

Εάν ακόμα δεν έχεις επιλέξει που θα μείνεις και τι θα κάνεις ή δεν ξέρεις τι βρίσκεται δίπλα σου, τότε να σου πούμε πως η απόσταση για την παλιά πόλη ή την νέα είναι σχεδόν ίδια, οπότε μπορείς να αποφασίσεις που θες να κινηθείς, δηλαδή σε κάτι πιο τουριστικό ή σε ένα πιο βιομηχανικό μέρος;

Οι τιμές είναι λογικές και οικονομικές αν και θα σας προτείναμε να βρείτε δωμάτιο στην παλιά πόλη και συγκεκριμένα μια σοφίτα. Σίγουρα στοιχίζει λιγότερο από όσο φαντάζεστε και αυτό γιατί 1) υπάρχει άλλο νόμισμα (Ζλότι)  και 2) γλιτώνεις αρκετό χρόνο στις αποστάσεις.

Ένα από τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι το θέμα της γλώσσας και αυτό γιατί δεν μιλούν όλοι αγγλικά (θα μου πεις και καλά κάνουν και συμφωνώ),  αυτά, μια κοινή πορεία θα την βρεις. Μπορείς να μάθεις όμως τα βασικά όπως τακ (ναι), νιε (και φυσικά για το νερό που είναι με ανθρακικό ονομάζεται gazowana, ενώ αν θες χωρίς ανθρακικό θα λες niegazowana.

Να μην βαρεθείς να κάνει βόλτες στην παλιά πόλη και μην φοβηθείς να γυρίσεις σε όποιο μουσείο μπορείς. Γενικά η Πολωνία είναι μια χώρα πλούσια σε μουσεία και αρχιτεκτονικά θαύματα, πριν κατά την διάρκεια αλλά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο.

Μια καλή ιδέα είναι να επισκεφθείς το πάρκο  Łazienki Park.

Είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης και έχει πολλά πράγματα να δεις, από γεφυρούλες και αγάλματα έως λίμνες και ζώα. Από την άλλη έχει παλάτια, γλυπτά και σίγουρα μια  συλλογή από φυτά. Το πάρκο είναι ανοιχτό κάθε μέρα όλη μέρα, αν και καλό είναι να το κοιτάξεις πρώτα, γιατί εμείς είχαμε την τύχη να πέσουμε σε εγκαίνια έκθεσης, κλειστό για το κοινό (ένα μέρος του) και δεν καταφέραμε να δούμε αρκετά. Αν και το πάρκο είναι τόσο μεγάλο, που σίγουρα δεν θα σου  κάτι, αν κουραστείς, μπορείς να ξαποστάσεις στο γκαζόν και να μετρήσεις τα σύννεφα ή να  τις πάπιες ή ακόμα και να παίξεις με ένα σκίουρο (όχι αυτό να μην το κάνετε καλύτερα).

Επίσης μπορείς να διασχίσεις το πάρκο Ogród   και να θαυμάσεις τα αγάλματα και όχι μόνο, που θα το βρεις δίπλα στο  Marszałka Józefa Piłsudskiego.


Ogród 


 Marszałka Józefa Piłsudskiego

Τι να δεις

Αρκετοί δρόμοι οδηγούν στην παλιά πόλη, αν και εγώ θα σου προτείνω την παλιά βασιλική οδό, Krakowskie Przedmiescie όπου έχει μήκος περίπου 4 χλμ. και αποτελείται από τέσσερις επιμέρους δρόμους: Krakowskie Przedmiescie, Ulica Nowy Swiat, Aleje Ujazdowskie, Ulica Belwederska. Κεντρικά σημεία είναι: το Βασιλικό παλάτι The Royal Castle in Warsaw ( Królewski w Warszawie), όπου όσο και αν δεν το πιστέψεις 1) υπάρχει δωρεάν είσοδος 2) καταστράφηκε ολοσχερώς από τους  και το έχτισαν και πάλι μόνοι τους  (όπως και ολόκληρη την πόλη) 3) το παλάτι τα σπάει! Αν είσαι φαν τον καταστημάτων και έχεις χρήματα επάνω σου, μπορείς να περάσεις αμέτρητες ώρες στην Krakowskie Przedmiescie, καθώς είναι ο κεντρικός εμπορικός δρόμος.

Εκεί κοντά θα συναντήσεις: Το Προεδρικό Μέγαρο, την Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο, επιβλητικούς γοτθικούς ναούς (ξεχωρίζει ο ναός της Αγίας Άννας), υπέροχα μπαρόκ και νεοκλασικά κτίρια του 18ου – 19ου αιώνα, όπως και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Επίσης υπάρχει το Μουσείο της Εξέγερσης (στα βόρεια της πόλης) που θα το βρεις από το Μονοπάτι της Μνήμης, και φυσικά θα διασχίσεις και το Μνημείο των Ηρώων του Γκέτο.
Στο πέρασμα σου θα βρεις το Μουσείο της Μαρίας Κιουρί (Maria Skodowska-Curie Museum) στην οδό Freta 16, Nowe Miasto, όπως και το άγαλμα του Κοπέρνικου.

Ότι και να σου πω για την παλιά πόλη θα είναι λίγο, το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι να δοκιμάσεις  όπως και  (υπάρχουν και για χορτοφάγους) και να περπατήσεις όσο μπορείς. Να αράξεις σε ένα cafe και απλά να κοιτάς την θέα. Πάρε όσες ανάσες μπορείς, κράτα όσο πιο πολλές εικόνες μπορείς στο κεφάλι σου, γιατί είναι κάτι που θα σε βοηθήσει στην πορεία. Για κάποιο λόγο, αν όχι η πόλη, τότε η χώρα ολόκληρη, καταφέρνει να σε κρατά σε μια ηρεμία και αυτό όχι γιατί μπορεί να σκέφτεσαι ότι είσαι διακοπές, αλλά γιατί πραγματικά υπάρχουν άλλα  vibes στον αέρα.

Anyway..

Aν βρεθείς στην νέα πόλη, σίγουρα θα δεις μεγάλες αρχιτεκτονικές αλλαγές, γιατί κρατάνε από , μπαρόκ,  και μοντέρνα. Θα δεις πολλά και μεγάλα εμπορικά, μεγάλους δρόμους και πολλά σημεία αναφοράς στον Β’ Παγκόσμιο, όπως για παράδειγμα ένα γλυπτό που υπάρχει με τους ανθρώπους του υπονόμου ή το γκέτο. Γενικά η Πολωνία έχει αρκετά σημεία που βλέπεις πως μπορεί ο χρόνος να πέρασε όπως και οι Γερμανοί, αλλά ο πόνος παραμένει, όπως τούβλα που οριοθετούσαν το γκέτο, γλυπτά που σε καθηλώνουν με την παρουσία τους, με αναφορά στον πόλεμο και όχι μόνο στις οδούς Ulitsa Siena και Ulitsa Zlota.

Ο ρομαντικός Σοπέν

Αν είσαι λάτρης της κλασικής μουσικής και εκτιμάς το μουσικοσυνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν, τότε να επισκεφθείς το μουσείο του αλλά και τον τάφο του που φυλάσσεται μέχρι και σήμερα (μέσα σε υδρία) στην μπαρόκ εκκλησία του Ιερού Σταυρού (οδός Krakowskie Przedmiescie 3).

Το άγαλμα-μνημείο  βρίσκεται στο πάρκο Lazienki. Σε πολλά σημεία επίσης θα συναντήσεις διαβάσεις πεζών διαμορφωμένα σε πλήκτρα πιάνου.

Ο μεσαιωνικός μύθος

Όπως συχνά συμβαίνει, κάθε πόλη κρύβει και έναν μύθο, κάπως έτσι και η Βαρσοβία. Γνώριζες πως το όνομα Βαρσοβία προέρχεται από τον μεσαιωνικό μύθο που προέρχεται από τα ονόματα δύο παιδιών, του Βαρς και του Σάβα, τα οποία έμαθαν για την ίδρυση της πόλης από μια γοργόνα που αναδύθηκε μέσα από τα νερά του ποταμού Βιστούλα;

Η γοργόνα είπε όντως την αλήθεια. Η Βαρσοβία ιδρύθηκε το 1281 δίπλα στις όχθες του Βιστούλα -στην καρδιά της πεδιάδας Masovia- και χάρη στην επίκαιρη θέση της (260 χλμ. νότια της Βαλτικής) έγινε ένα σημαντικό διαμετακομιστικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Άλλος μύθος σχετικά με την γοργόνα είναι τα λόγια ενός ψαρά, που την είδε και πάλι στον ποταμό Βιστούλα, Είδε μια γοργόνα να κλαίει και εκείνος την φρόντισε. Όταν κάποιος πλούσιος την ανακάλυψε, την έκλεψε και θέλησε να κάνει πόλεμο στην πόλη. Ο ψαράς έσωσε την γοργόνα και εκείνη για να τον ευχαριστήσει προστάτεψε τα τείχη της πόλης και την κράτησε ελεύθερη από τα δεσμά του εχθρού.


Μην φοβηθείς
Να πάρεις συγκοινωνία, να περάσεις διάβαση, να σεβαστείς τους ποδηλάτες και τους δρόμους τους.

Τι αγάπησα;

  • Το vegan εFit & Green στον κεντρικό δρόμο Krakowskie Przedmieście 5,Warszawa.
  • Τα πολλά πάρκα.
  • Τα  πανεπιστήμια μέσα στην παλιά πόλη, που βρίσκονται χωμένα στα πάρκα και τόσο καθαρά που ντρέπεσαι.
  • Την θέα.
  • Πόσο καθαρά είναι.

Θα μπορούσα να μιλώ ή και να γράφω με τις ώρες, το καλύτερο όμως θα ήταν να πάρετε μια γεύση από εδώ και να κλείσετε την επόμενη πτήση!

Εδώ θα βρείτε τον χάρτη  και φυσικά αν σας πείσαμε και κάνατε την πρώτη σας επίσκεψη, στείλτε μας ένα feedback.

Selfie of the day

Related posts

Spain: 21.000 klm, 7 σημεία. Hoznayo – Solares day #1

Ο Mr. Evans ταξιδεύει στην Πομπηία (Pompei)

Ρώμη (Rome), μια πόλη για όλες τις εποχές.

2 comments

Ταξίδια στην Ιταλία July 12, 2016 - 5:36 pm
Φαίνεται πανέμορφη! Η Πολωνία είναι ένας από το ταξίδια που θέλω να κάνω, ελπίζω να τα καταφέρω μέσα στο έτος! Μου αρέσει πολύ το blog σου, ειδικά οι φωτογράφίες με ταξίδεψαν :)
Mistere Blog / Mr. Evans July 12, 2016 - 8:24 pm
Ευχαριστούμε πολύ για τα όμορφα λόγια σου! Η Πολωνία είναι πραγματικά μια μαγική χώρα και αν δεν δοκιμάσεις δεν μπορείς να ξέρεις... Αν πας όμως στην Βαρσοβία, μπορείς να ακολουθήσεις κάποια από τα μονοπάτια μας:)
Add Comment

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More