Μιλάνο (Milano): 2 ημέρες και κάτι για να την δεις

 “Μιλάνο” (Milano) Αν καταφέρεις να περάσεις τα σύνορα και να μείνεις λίγες ημέρες με τον εαυτό σου, τότε αν αυτό δεν θα είναι καταστροφικό, σίγουρα θα είναι επιτυχία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον ήταν το δεύτερο και αυτό γιατί κατάφερα να ξεπεράσω εν μέρη τον εαυτό μου αλλά και να βρεθώ την σωστή στιγμή στο σωστό σημείο με τους πιο εντάξει ανθρώπους. Το ταξίδι αυτό κλείστηκε σχεδόν μιάμιση βδομάδα πριν την αναχώρηση και με ένα άδειο σακίδιο μην ξέροντας τι θα γεμίσει.

Όχι δεν βρέθηκα Ιταλία και πάλι γιατί δεν είχα τι να κάνω ή δεν εκτιμώ την Ελλάδα, αλλά γιατί πολύ απλά η διαμονή και τα αεροπορικά μου κόστισαν όσο θα κόστιζε ένα εισιτήριο με κατάστρωμα και αυτοκίνητο για Κρήτη με την ΑΝΕΚ πχ (Μην ρωτήσετε για άλλα μέρη, το είχα ήδη ψάξει.. και τι στο καλό, ας περνάμε τα σύνορα όσο πιο συχνά γίνεται).

Επέλεξα το Μιλάνο σαν φθηνή επιλογή από την Ryanair, με μόλις 89 ευρώ πήγαινε έλα ενώ η διαμονή μου στο hostel New Generation Hostel για 6 νύχτες, μόλις 114 ευρώ. Η αναχώρηση έγινε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ η άφιξη έγινε στο αεροδρόμιο του Bergamo.

Από εκεί μπορείς να προμηθευτείς εισιτήριο λεωφορείου με κόστος 5-10 ευρώ (μέσα από το αεροπλάνο, από κιόσκι στο αεροδρόμιο ή από την στάση λεωφορείου, ακριβώς έξω από τις αφίξεις) και η διαδρομή κρατά σχεδόν 1 ώρα.
Δεν θα βαρεθείς εύκολα αν και εθνικός και αυτό γιατί το μάτι σου θα έχει πολλά να δει.

Το καλό είναι πως η αφετηρία είναι στο κέντρο του Μιλάνου και συγκεκριμένα στο Milano Centrale Railway Station. Είναι ακριβώς στο κέντρο και μπορείς να βρεις τα πάντα (σχεδόν και πέρα από εμένα, εύκολα). Αν δεν είσαι χρήστης του gps να γίνεις πριν φύγεις ταξίδι, αν δεν ξέρεις από πυξίδες να μάθεις, αλλιώς μάθε την γλώσσα και ρώτα!

Milano Centrale Railway Station

Στην προκειμένη περίπτωση τα έκανα όλα μαζί.. και χάθηκα.. και γνώρισα κόσμο έτσι και έμαθα τους δρόμους (τελευταία μέρα μεν αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ).

Ο σταθμός του τρένου στο Μιλάνο είναι ένα εντυπωσιακό μεγάλο κτίσμα με καλά δομημένη αρχιτεκτονική και πολλά γλυπτά. Από το εσωτερικό έως το εξωτερικό του κτιρίου, θα βρεις μικρά μαγαζάκια, επιτήδειους και φαγητό. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα βρεις την πλατεία που έχει το περίφημο “La Mela Reintegrata” (The Reintegrated Apple), στην Piazza Duca d’Aosta.

Το hostel New Generation Hostel που έμεινα βρίσκεται στην οδό Via Renzo Bertoni και βρίσκεται δίπλα στο πάρκο Giardini Pubblici Indro Montanelli. Αρκετά καθαρό, προσεγμένο, με όμορφη θέα και ένα προσωπικό που θα σε εξυπηρετήσει εύκολα.

Giardini Pubblici Indro Montanelli

Πριν φύγω λοιπόν για Ιταλία, είχα κάνει την έρευνα μου σχετικά με σημεία που μπορώ να επισκεφτώ στο Μιλάνο και τι μπορώ να δω χωρίς πολλά έξοδα.

Α, να σας πω, πως πολύ σημαντικό είναι να έχετε ένα συγκεκριμένο budget στο κεφάλι αλλά και στην τσέπη σας και σας εγγυάμαι πως 1ον δεν θα πεινάσετε, 2ον μείνετε στα όρια και 3ον θα περάσετε πολύ καλά!.

Μιλάνο Day #1

Αφού κοίταξα αρκετά sites με το τι μπορώ να κάνω στο Μιλάνο και τι να δω, καρφίτσωσα τα σημεία στο χάρτη του google map (εντάξει άλλος το έκανε.. πφφ) έκανα σχέδια και έβγαλα ένα πλάνο για το τι θα κάνω 6 μέρες που θα βρίσκομαι εκεί.

Σας πληροφορώ πως μέσα σε μιάμιση ημέρα γύρισα: Το πάρκο Parco Sempione σε 2 ώρες ψάχνοντας κυρίως για το Acquario Civico (που δεν το έβλεπα.. τέτοια στραβωμάρα) αλλά το είδα την επομένη, την Arena Civica που ένα μέρος του είναι κλειστό, το Arco della Pace και φυσικά το Castello Sforzesco. Όλα αυτά βρίσκονται μέσα σε αυτό το τεράστιο – καθαρό και προσεγμένο πάρκο που όρεξη να έχεις να περπατάς εκτός και αν έχεις νοικιάσει ποδήλατο.

Και επειδή πολύ δρόμο κάναμε και καθότι ένα ηλιόλουτρο το θέλαμε για την βιταμίνη μας, αράξαμε στο χορτάρι, βγάλαμε παπουτσάκια και λιώσαμε στον ήλιο. Πολύς ο κόσμος που το απολαμβάνει και δυστυχώς δεν το κάνουμε στην Ελλάδα … Anyway, έτσι όπως ήμασταν χαλαρά με τον Mr.Evans και δρόσιζε και ο ίδιος τα τριχωτά πατούσια του από κάπου ακούγαμε μουσική.

Έτσι λοιπόν πήραμε τα τσιμπράγκαλα μας και με οδηγό το αυτί φτάσαμε σε μια μεγάλη τέντα-σκηνή. Περίμενα να δω κάποιο μεγάλο event / festival αλλά αντ’αυτού ήταν μια μεγάλη πίστα που άνθρωποι κάθε ηλικίας χορεύουν ακόμα και χωρίς παρτενέρ. Σε ξεσήκωναν για να χορέψεις μαζί τους ακόμα και να σου δείξουν βήματα.

Εμείς πάλι αν και ντρεπόμασταν στην αρχή είπαμε What the heck και χορέψαμε με ένα γλυκύτατο παππού που φυσικά δεν ήξερε Αγγλικά, αλλά τι σημασία έχει; Κατάφερε να μας γυρίσει τόσες πολλές σβούρες που ειλικρινά έπρεπε να σταματήσουμε! Αν δεν κάνω λάθος είναι κάτι που γίνεται συχνά εκεί, οπότε να μην χάσετε την ευκαιρία να χορέψετε ακόμα και με κάποιον άγνωστο.

Parco Sempione

Castello Sforzesco

Piazza Castello

Βγαίνοντας από την έξοδο του Castello Sforzesco στην οδό Piazza Castello, βρίσκεσαι κατευθείαν στον πιο κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, την via Dante. Εκεί μπορείς να χαζέψεις μαγαζιά κάθε λογής και κάθε μόδας, αρκεί να έχεις γιομάτο πορτοφόλι. Εμείς χαζέψαμε για λίγο στο κατάστημα Lush via Dante και πήραμε ένα δυο καλούδια, ίσα για την μυρωδιά. Έξυπνο προσωπικό, απίστευτα πράγματα και ένα brand name που μπορείς να το βρεις παντού, εκτός από την χώρα μας. Μην σκιάζεστε όμως, μπορείτε να κάνετε online παραγγελία.

Φυσικά στο βάθος αντικρίζεις το μεγαθήριο Duomo Di Milano με ύψος 107 μέτρα (δυστυχώς ούτε μέσα μπήκαμε ούτε τα 250 σκαλιά ανεβήκαμε). Παραδίπλα βρίσκεται το Galleria Vittorio Emanuele II που χτίστηκε το 1877 από τον Giuseppe Mengoni και αποτελείτε αρχιτεκτονικά από σίδερο και γυαλί.

Σίγουρα θα εντυπωσιαστείς από τον ουρανό που έχει και τις ακριβές βιτρίνες.. Μην χάσεις όμως το ψηφιδωτό bull’s balls και να γυρίσεις 3 φορές γύρω από τον εαυτό σου για καλή τύχη ( ή για να επαναφέρεις την τύχη σου – και ήταν τον μόνο που με εντυπωσίασε).

Galleria Vittorio Emanuele II

Duomo Di Milano

Μιλάνο Day #2

Tips:

1) Μια οικονομική λύση για να γλιτώσετε έξοδα όπως το να αγοράσετε ακριβό νερό κλπ., είναι να πάτε σε ένα κοντινό σας super market και να αγοράσετε 1 λίτρο νερό που κοστίζει σχεδόν 80 λεπτά με 1 ευρώ ή μικρά ατομικά έτσι ώστε να τα έχετε πάντοτε μαζί σας. Να ενημερώσω ότι στην Ευρώπη είναι πολύ ακριβό, σε σημείο να βρείτε το 1 λίτρο 5 ευρώ. Πέραν αυτού, το Μιλάνο συγκεκριμένα έχει πολλά σημεία με μικρές βρύσες και καθαρό τρεχούμενο νερό, οπότε μην φοβηθείτε να γεμίσετε και από εκεί.

2) Μπορείτε επίσης να πάρετε κάποιο φρούτο και να το διατηρείτε στο ψυγείο του δωματίου ή κάτι να έχετε για πρωινό. Σίγουρα πιο οικονομικά και θα σας γλιτώσει από λιγούρες.

3) Η Ιταλία όπως και η Ελλάδα, έχει αρκετούς άστεγους, ειδικά κοντά στον σταθμό. Αν σου περισσέψει φαγητό μπορείς να τους το δώσεις και πίστεψε με, πολύ θα το εκτιμήσουν.

Cimitero Monumentale

Στόχος της ημέρας ήταν το Cimitero Monumentale στην Piazzale Cimitero Monumentale. Ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία στο Μιλάνο (μακάβριο αλλά με πλούσιο υλικό σε γλυπτική). Σχεδιάστηκε από τον Carlo Maciachini (1818–1899) και και λειτούργησε το 1866. Η αρχική σκέψη ήταν να φιλοξενήσει τάφους τμηματικά όπως και σε κάποια σημεία θα δεις ότι υπάρχει, καθώς και εθνικοτήτων όπως Ελληνικούς τάφους – μνημεία ή ένα μεγάλο κομμάτι ΕβραΪκών τάφων.

Θα βρεις μνήματα από το 1800 φυσικά, διαφόρων ειδών γλυπτική, μαυσωλεία και τάφους διάσημων προσωπικοτήτων. Είναι αρκετά μεγάλο, οπότε υπολόγισε ότι μπορεί και να περάσεις 2 ώρες εκεί, στην καλύτερη περίπτωση.

Cimitero Monumentale

Cimitero Monumentale

Garibaldi railway station,

Από το νεκροταφείο, μπορείς να κινηθείς προς το Garibaldi railway station, όπου και θα συναντήσεις διαφορετική αρχιτεκτονική έως μια μεγάλη ποικιλία από graffiti. Κατά κάποιον τρόπο, στον σταθμό υπάρχει μια μικρή έκθεση από διάφορους καλλιτέχνες και τεχνοτροπίες.

Λίγο πολύ πάλι θα κινηθείς προς την via ceresio που ή θα σε πάει στο πάρκο με το κάστρο και από εκεί στην Duomo, είτε στην Porta Garibaldi και από εκεί στην Porta Nuevo.

Που να φας

Στάση για φαγητό μπορείς να κάνεις σε πολλά μαγαζιά που ως επί τον πλείστων έχει πίτσες-μακαρονάδες, αλλά οι τιμές είναι άνω τον 7-10 ευρώ (όχι απαραίτητα πακέτο που βρήκες ευκαιρία) ή να βρεις σύμφωνα με την διατροφή σου. Προσωπικά και γιατί είχα συγκεκριμένο budget αλλά και καθότι vegan, προσπαθούσα να βρω κάτι πιο χορτοφαγικό τουλάχιστον. Και το κατάφερα μέσα από την εφαρμογή Happy Cow, όπου και ανακάλυψα ένα κοντά στο hostel.

Universo Vegano

Ήταν το Universo Vegano στην Via Solferino, ανάμεσα στην Porta Garibaldi και Porta Nuevo. Πολύ καλό φαγητό, εξυπηρέτηση και φυσικά το πρώτο που κοίταξα ήταν οι τιμές. Να σας πω μόνο πως πήρα πίτσα margarita 8 κομμάτια (μπορεί και παραπάνω) και ένα αναψυκτικό με ginger και το κόστος ήταν 8 ευρώ! Φυσικά η πίτσα έμεινε και για την επόμενη ημέρα.

Wiener Haus

Ένα εξίσου καλό μαγαζί για να φάτε σε καλές τιμές, burger και όχι μόνο, είναι το Wiener Haus στην Viale Monte Grappa. Μπορείς να παίξεις μπιλιάρδο, να ακούσεις ροκ μουσική και να φας ένα πολύ καλό γεύμα. Δοκιμάσαμε κάτι σε τορτίγια χορτοφαγική, με σαλάτα και πατάτες και δώσαμε κοντά 10 ευρώ.

Ciu’s

Γνωστό μαγαζί σε τουρίστες και όχι μόνο, είναι το Ciu’s στην οδό Via Paracelso & Buenos Aires. Αν έχεις 10-11 ευρώ στην τσέπη σου, μπορείς να φας όσο θες και να πιεiς επίσης. Πολύ ωραίος χώρος, καθαρό και φιλικό περιβάλλον.

Η αλήθεια είναι πως τελικά δεν είχα κάτι άλλο να δω και αυτό γιατί σχεδόν μέσα σε μιάμιση μέρα είδα ότι είχα βάλει στόχο για 6. Βέβαια δεν ξέρω αν έχει σημασία το πόσο περπάτησα ή στο ότι ήταν όλα τελικά τόσο κοντά.

Μιλάνο Day #3

Κάτι που δεν είχα καταφέρει να βρω την πρώτη μέρα, ήταν το Acquario Civico στην Viale G. B. Gadio και μέσα στο μεγάλο πάρκο με το κάστρο. Είχα διαβάσει πως είναι μεγάλο, θεαματικό και με δωρεάν είσοδο…

Τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά και αυτό γιατί είχε είσοδο 5 ευρώ και ήταν τραγικό μικρό, σε σημείο τέτοιο που απλά το γυρνούσες σε 20’. Μετάνιωσα φυσικά και μόνο που μπήκα, γιατί είδα για ακόμα μια φορά φυλακισμένα ζώα, αλλά αυτό είναι κάτι δικό μου.

Βόλτα στην πόλη και μετακίνηση

Τριγυρνώντας κοντά στο πάρκο και στην ουσία μέσα σε αυτό, κάθισα και πάλι στο γρασίδι για να λιαστώ, όπως και έκαναν οι περισσότεροι. Ο δρόμος μου και πάλι με πήγε στην γνωστή Duomo, όπου ξέχασα να σας πω ότι κοντά θα βρείτε το Θέατρο Teatro alla Scala του Μιλάνου καθώς και Palazzo Reale.

Εκεί θα βρει πολλές εκθέσεις όπως και τύχαμε στην έκθεση του Escher με 12 ευρώ είσοδο, εκτός και είστε αρκετά άτομα που θα έχετε έκπτωση.. ή αρκετές κινηματογραφικές προβολές με 5 ευρώ είσοδο. Φυσικά πίσω από το Galleria Vittorio Emanuele II, θα βρεις το άγαλμα του Leonardo Da Vinci και όλο και κάπου θα βρεις το περίφημο άλογο, όπως και την έκθεση του.

Μπορείς να κινηθείς με το metro, τραμ, ταξί, ποδήλατο. Φυσικά οικονομική λύση είναι metro και το τραμ καθώς το κόστος είναι 1,80 maximum ενώ το ποδήλατο 5 ευρώ η ώρα. Τώρα πάλι αν είσαι σαν και εμένα «εμπρός καλά μου ποδαράκια».

Tips: Αν περπατάτε πολύ, καλό είναι να φοράτε αθλητικά παπούτσια.

Αν είστε στο κέντρο και θέλετε να κάνετε πιο οικονομικά ψώνια, μπορείτε να επισκεφθείτε την οδό Corso Buenos Aires. Θα βρείτε σίγουρα μεγάλα ονόματα αλλά πιο οικονομικά σε σχέση με την Via Dante. Και επειδή αν είσαι τυχερός, όλο και κάτι θα πετύχεις στο δρόμο σου όπως εμείς που βρεθήκαμε μπροστά στην παρέλαση για την Εθνική ημέρα απελευθέρωσης του Εκουαδόρ, έχε ανοιχτά τα μάτια σου και ποτέ δεν ξέρεις.

Τι να κάνεις αν θες να πάρεις το τρένο

Garibaldi railway station

Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι μέσα στον σταθμό του τρένου και αυτό γιατί αρκετοί επιτήδειοι θα προσπαθήσουν αν όχι να σας κλέψουν τότε σίγουρα να σας αποσπάσουν χρήματα και όχι μόνο.

Tips: Η τσαντούλα σας μπροστά και ζητήστε βοήθεια μόνο σε άτομα που εργάζονται εκεί.

Ημερήσιες εκδρομές

Επισκεφθήκαμε 2 φορές τον σταθμό Garibaldi railway station και αυτό γιατί πραγματικά είχαμε βαρεθεί ήδη από την τρίτη ημέρα. (Δεν είχα κάτι άλλο ενδιαφέρον να τρέξω να δω, άσε που πλησίαζε και 15η Αυγούστου, οπότε ψόφια τα πράγματα).

Μια τσάντα με τα απαραίτητα. Φωτογραφική, νερό και φαγητό για τον δρόμο, με προορισμό την λίμνη Lugano της Ελβετίας. Το εισιτήριο κόστισε 14, 50 για την ώρα που έφυγα (13:46)και για επιστροφή 23,00. Καλό είναι να προμηθευτείς το εισιτήριο της επιστροφής εξαρχής γιατί μετά θα δυσκολευθείς. Η διαδρομή κρατά μια ώρα και κάτι & δεν χρειάζεσαι διαβατήριο. Φυσικά εσύ καλό θα είναι να το έχεις πάντοτε μαζί σου, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

Προσοχή  στον τερματικό σταθμό της επιστροφής γιατί μπορεί να μην είναι ο ίδιος. Πάντα να ρωτάτε ή να έχετε μαζί gps ή χάρτη.

Αν και το να κάνεις ημερήσια ταξίδια είναι λίγο κουραστικό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό και να μένεις στάσιμος. Και επειδή μας την βάρεσε, πήραμε το τρένο για Bergamo, όπου κόστισε μόλις 4,80 και επίσης διαρκεί μια ώρα.

Να γνωρίζετε πως τα εισιτήρια του τρένου έχουν διάρκεια 3 ώρες, οπότε δεν πειράζει αν το χάσετε.

Καλό ταξίδι, να προσέχετε, βρείτε τα με τον εαυτό σας και φυσικά αφήστε το σχόλιο σας.

 

Related posts

Spain: 21.000 klm, 7 σημεία. Hoznayo – Solares day #1

Ο Mr. Evans ταξιδεύει στην Πομπηία (Pompei)

Ρώμη (Rome), μια πόλη για όλες τις εποχές.

1 comment

Dina January 3, 2018 - 12:49 pm
Τέλειες φωτογραφίες και όμορφη περιγραφή! Το Μιλάνο όντως είναι ότι πρέπει για ολιγοήμερη απόδραση http://taxidiaitalia.com/
Add Comment

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More