Δεν είμαι από τα άτομα που θα γυρίσουν και θα εξερευνήσουν μοναστήρια ή θα ανάψουν ένα κερί λόγω θρησκείας, βρίσκομαι όμως τυχαία ( πόσο τυχαία πια; ) κάθε φορά σε μοναστήρια όπως και αυτό που θα σας περιγράψω παρακάτω.
Πριν καιρό βρέθηκα στην Ναύπακτο να τριγυρνάω ανάμεσα στο καρναβάλι και να ανακαλύπτω τα μέρη της. Και έτσι όπως τυχαία έρχονται όλα στη ζωή, τυχαία γνώρισα και έναν άνθρωπο που είχε σχέση με την Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Φωκίδος. Μεγάλο όνομα για μοναστήρι σκέφτηκα και ρώτησα περισσότερα για αυτό. Πληροφορήθηκα λοιπόν πως είναι το μοναστήρι που δημιούργησαν, φροντίζουν αλλά και κατοικούν οι γνωστοί κατά τον κόσμο ‘παπαροκάδες’. Μου κίνησε το ενδιαφέρον κυρίως γιατί ήταν καμιά ώρα απόσταση από την πόλη και μπορούσες να το επισκεφθείς έως κάποια συγκεκριμένη ώρα.
Κοίτα να απολαύσεις την διαδρομή γιατί σίγουρα θα την βρεις γοητευτική, ειδικά όσο η άνοιξη ανοίγει τα φτερά της. Το τοπίο μαγικό, ομαλή διαδρομή και σίγουρα θα συναντήσεις αρκετές πινακίδες για να μην χαθείς.
Στην είσοδο της ιεράς μονής θα δεις ένα μεγάλο κτήμα, 2 φιλικές καμήλες (ναι σωστά διάβασες) να σε καλωσορίζουν στο “κελί’ τους, έναν μεγάλο κήπο, την φάρμα, μια κατασκήνωση και το μοναστήρι. Θα δεις ελάφια, γαϊδουράκια, κατσικάκια, χήνες, αγριοκάτσικα και κυρίως αρκετές γάτες να περιφέρονται και να φροντίζονται στην αυλή του μοναστηριού. Ο κήπος από την άλλη μεριά θα σε μαγέψει καθώς η συντήρηση του δεν έχει και λίγο κόπο. θα βρεις αγάλματα, ποικιλία από φυτά και σίγουρα κάποιο παγκάκι για να απολαύσεις αυτήν την ομορφιά.
Ας προχωρήσω λοιπόν και ας σας πω λίγα πράγματα για αυτό το μοναστήρι.
Ιδρύθηκε το 1991 και βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και είναι αφιερωμένο στον θαυματουργό μεγάλο Ρώσο Αγιο Σεραφείμ του Σαρώφ και κατέχει 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες.
Είναι ανοιχτό για το κοινό χειμώνα-καλοκαίρι από το πρωϊ στις 9.30 π.μ. μέχρι την Δύση του ηλίου.
Στην είσοδο της Ιεράς Μονής υπάρχει κουδούνι το οποίο χτυπά ο προσκυνητής για να ανοίξει η Μοναχή την πόρτα και να εισέλθει στην Μονή.