Ιωάννινα: 24 παρά κάτι ώρες. Νερό, πέτρα & ιστορία

Πόλη Ιωαννίνων

Είναι παράξενο να ταξιδεύεις στον τόπο σου ή στο μέρος από όπου κατάγεσαι ή έχεις το όνομα του και μην έχεις χρόνο να το δεις, να περπατήσεις όπως θες στα σοκάκια του. Τα Ιωάννινα είναι η πατρίδα μου και βρέθηκα εκεί για 24 παρά κάτι ώρες…

Είμαι η Jo και παρέα με τον Mr. Evans ταξιδέψαμε οδικώς μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων, ένα ταξίδι που πραγματοποιήθηκε μέσα σε 24 ώρες…
Είχα πάρα πολλά χρόνια επισκεφτώ τον τόπο καταγωγής μου και έπρεπε μέσα σε λίγες ώρες, 2 μέρες σχεδόν, να παρευρεθώ σε οικογενειακό χαρμόσυνο γεγονός (κάτι που με αγάπη θα σας περιγράψω) αλλά και επιτέλους να γνωρίσω την πόλη. Κάθε φορά κατέληγα να φτάνω μέχρι τον μόλο και πάλι τον δρόμο της επιστροφής. Αυτήν την φορά, θυσίασα τα χιλιόμετρα (που δεν ήταν καθόλου λίγα) αλλά και τις ώρες που απέμεναν, για να δω το κάτι παραπάνω, να γυρίσω την λίμνη αλλά και να φτάσω στο νησάκι της Κυρά Φροσύνης.

Το ταξίδι ξεκίνησε Παρασκευή απόγευμα βάζοντας ως στόχο μια ήρεμη οδήγηση και  “ξέρεις τι; Όποτε φτάσουμε.” Και έτσι έγινε, μετά από πολλά διόδια (γαμώ την Ελλαδίτσα μου) που βγήκε ένα κόστος κοντά στα 50 ευρώ (πήγαινε μόνο) και αυτό χωρίς να έχω περάσει την γέφυρα Ρίου – Αντιρίου, αλλά με το κλασικό φέρυ, με στάση για φαγητό, ξεμούδιασμα και αν είχαμε την τύχη για τουαλέτα. Υπό νορμάλ συνθήκες η διαδρομή είναι κοντά στις 4μσιη ώρες, αν πας κάτω από 100 όπως έκανα εγώ (σκοτάδι με νταλίκες και πούλμαν που κάνουν προσπεράσεις σε τούνελ… δεν το πατάς), τότε θα αγγίξεις άνετα τις 6μιση… Μη σκιάζεσαι όμως, οι ραδιο-φονικοί σταθμοί θα σου χαρίσουν πολλά παράσιτα, πολλά λαϊκά σκυλάδικα και σταθμούς της εκκλησίας (βοήθεια μας).

Η επιστροφή έγινε Κυριακή μεσημέρι, όπου τελικά πήγαμε από την γέφυρα πληρώνοντας το κόστος, προσθέτοντας έτσι παραπάνω έξοδα στον λογαριασμό…

Ηλιορράχη, Κόνιτσα

Όπως ανέφερα πιο πάνω, σκοπός της επίσκεψης μου, ήταν ένα χαρμόσυνο νέο και συγκεκριμένα ένας γάμος. Αν δεν έχεις πάει σε Γιαννώτικο γάμο, δεν ξέρεις τι χάνεις! Και ήταν η πρώτη μου φορά σαφώς, οπότε δεν θα το έχανα με τίποτα.
Το ταξίδι αλλά και το άρθρο αυτό, είναι αφιερωμένο με πολύ αγάπη, στο ευτυχές ζευγάρι , Κική Π.& Ματθαίος Ρ.
Πάντα ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι 🙂

Ο γάμος έγινε στην Ηλιορράχη, κοντά στην Κόνιτσα όπου βρέθηκα για πρώτη φορά. Μήνας Οκτώβρη και το κρύο (που δεν αντέχω) πέρασε το κόκαλο μου. Η θέα όμως μέχρι να φτάσουμε, ήταν εκπληκτική, με βουνά, τον ποταμό Αωό, την φύση γενικά που απλωνόταν μπρος στα μάτια σου. Από την Ηλιορράχη θα δεις το Τσούκα Ρόσα ή αλλιώς Κόκκινη Κορυφή. Όρος Γκαμήλα.

Αν έχεις την ευκαιρία, ταξίδεψε έως εκεί, ανακάλυψε το μέρος και εκμεταλλεύσου όλες τις δραστηριότητες που σου δίνει η φύση.

Είναι μόλις 64,7 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων και βρίσκεται στα 600 μ.

 

Ο γάμος είχε και ένα έθιμο κατά την συνοδεία του γαμπρού στην εκκλησία, το λεγόμενο Μπαϊράκι ή Φλάμπουρα. Χαρακτηριστικό, τότε ήταν το ράψιμο του φλάμπουρα, που αποτελεί και την επίσημη αρχή του γάμου.  Το ξύλο του φλάμπουρα ήταν από αγριοτριανταφυλλιά (μαλιαροκολιά). Στο πάνω άκρο σχηματίζονταν σταυρός, στου οποίου τα τρία άκρα στερέωναν τρία μήλα, σύμβολο της γονιμότητας. Το ξύλο του φλάμπουρα τυλίγονταν με πολύχρωμες δαντέλες, ενώ το κύριο μέρος του ήταν η ελληνική σημαία, στολισμένη με φρέντζες και κορδέλες, φούντες και “χαρχαγγέλια”, τα οποία χτυπούσαν, όταν τον κουνούσαν στον χορό.

Με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και ασμάτων, ο γαμπρός έρχεται στην εκκλησία, για το καλωσόρισμα της νέας αρχής.
Αν ακούσεις πιστολιές, όχι δεν είσαι στην Κρήτη, μην μπερδευτείς,

Ένας γάμος φουλ σε παραδοσιακά Ηπειρώτικα τραγούδια και χορούς, με απόγειο τα Πωγωνίσια. (Με χαρά θα σας έδειχνα βίντεο για το πως χορεύαμε αλλά, προτιμώ να το ζήσετε από κοντά).

Λίμνη Ιωαννίνων

Μια βόλτα στη λίμνη, θα σε κάνει να βρεις ηρεμία και γαλήνη, απολαμβάνοντας τη θέα αλλά και τον καθαρό αέρα. Βέβαια τα Ιωάννινα δεν έχουν τυχαία τον τίτλο “μικρό Λονδίνο”, αφού βρέχει συχνά και ο καιρός του μοιάζει με αυτόν τον συναισθηματισμό των Διδύμων με τα πάνω και τα κάτω τους. Για αυτό να έχεις πάντοτε μαζί σου μια ομπρέλα και σίγουρα κάτι ζεστό να φορέσεις γιατί η θερμοκρασία δεν πάει με βάση τον καιρό.

Επισκέψου το παλιό ρολόι, το κάστρο, τα μουσεία, δοκίμασε την παραδοσιακή τυρόπιτα ή γαλατόπιτα όπως και τον μπακλαβά. Γεύσου τσίπουρο με κράνα και λεμόνι για να φτιάξεις το στομάχι σου ή να χωνέψεις.  Μα πάνω από όλα, απορρόφησε αρώματα, εικόνες και γνώρισε ανθρώπους.

Νησάκι Κυρά Φροσύνης

Έχεις τον χρόνο; Πάρε ένα καραβάκι από τον μόλο όπου το κόστος του είναι μόλις 2 ευρώ και επισκέψου το νησάκι της Κυρά Φροσύνης.
Για αρχή να σου πω πως η λίμνη Παμβώτιδα είναι η 2η παλαιότερη στον κόσμο και το νησί της είναι το μόνο που κατοικείται στην Ευρώπη. Οι κάτοικοι του αριθμούν περίπου σε 100 οικογένειες. Έχει μήκος 1000 μέτρα, πλάτος 480 μέτρα, και βρίσκεται 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης.

Το νησάκι είναι συνδεδεμένο με τη ζωή αλλά και το θάνατο του Αλή Πασά. Ο οικισμός είναι επίσημα ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο. Μέσα σε 2 ώρες μπορείς να δεις αλλά και να μάθεις το νησί.

Για αρχή θα περπατήσεις σε σοκάκια με μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια λαϊκής τέχνης αλλά και αγαθών, μέχρι να φτάσεις στο μουσείο. Μπορείς να χαθείς μέσα στο δάσος και να φτάσεις στην άλλη πλευρά.

Αν είσαι από αυτούς που θα δοκίμαζες τα πάντα στην κουζίνα, τότε να σου πω πως θα βρεις τηγανητά βατράχια, χέλια, πέστροφες και κυπρίνους. Δεν στο προτείνω αλλά είσαι ελεύθερος να κάνεις όπως επιθυμείς.

Μη σταματάτε να ταξιδεύετε και να γνωρίζετε νέα πρόσωπα και μέρη. Τίποτα άλλο δεν θα μείνει από εμάς, πέρα από αναμνήσεις.

Καλό σας ταξίδι καμάρια μου!

 

Related posts

Βόλος – I love Volos: Αυτό είναι το σύνθημα της πόλης

Pa – Pelion: Το κοσμοπολίτικο ψαροχώρι του Άη Γιάννη

Στην Τήνο για πέντε ημέρες. Δείτε τη με άλλη ματιά.

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More