Βόλος – I love Volos: Αυτό είναι το σύνθημα της πόλης

Εσείς γνωρίζατε πως η ονομασία για την πόλη του Βόλου προήλθε από τέσσερις διαφορετικές εκδοχές, που κανείς δεν ξέρει με σιγουριά από που προέρχεται;

Από που πήρε το όνομα Βόλος;

Για αρχή η λέξη Βόλος αποδίδεται σε παραφθορά του αρχαίου ονόματος Ιωλκός (Ιωλκός > Γιωλκός > Γώλος > Βώλος ή Βόλος).
Στη συνέχεια κάποιοι είπαν πως η ονομασία προήλθε από το όνομα Φόλος, που κατά την μυθολογία ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας της περιοχής.
Μια τρίτη εκδοχή θέλει την λέξη Βώλος ή Βόλος να προέρχεται από την σλαβική θεότητα “Βόλος” ή “Βέλες” και είναι αντίστοιχη της ελληνικής αρχαίας θεότητας Δήμητρα, όπως και λεγόταν η πόλη παλιότερα “Δημητριάδα“.
Τέλος,  μία τέταρτη εκδοχή λέει πως είναι παραφθορά της ιταλικής λέξης golfo, που σημαίνει κόλπος.

Όπως και να χει, το τοπωνύμιο Βόλος εμφανίστηκε γύρω στον 14ο αι. και χρησιμοποιήθηκε πρώτα για το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Πηλίου και που σήμερα αποκαλείται Άνω Βόλος.

Γνωστός τόπος για τα τσιπουράδικα και τους μεζέδες του. Το μόνο σίγουρο πως όταν πας, θα πρέπει να δοκιμάσεις έστω μια φορά από το τσίπουρο τους και το θαλασσινό που το συνοδεύει.
Από την άλλη μια “παράδοση” που έχουν, είναι να βρεθείς στην κλασική περατζάδα του λιμανιού και να καθίσεις σε ένα από τα γραφικά καφέ όπως την Μινέρβα και να δοκιμάσεις Μόκα.

*Προσωπικά τιμήσαμε με τον Mr. Evans περισσότερο την μόκα απο το τσίπουρο. Ντροπή μας το ξέρω, αλλά δεν ειμαστε του οινοπνεύματος. Αν και το δοκιμάσαμε με λίγο πορτοκαλάδα που δεν μας χάλασε και τόσο (προσοχή στις απομιμήσεις).

Κάτι που καλό είναι να γνωρίζετε αν και μάλλον το ξέρετε, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή του Βόλου είναι αυξημένη και υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τα επιτρεπόμενα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οργανώσεις κινήθηκαν ή τουλάχιστον προσπάθησαν να κινηθούν νομικά, μάταια όμως…

Τι μπορείς να δεις

  • Ξεκίνα από το Κάστρο του Βόλου, στη σημερινή συνοικία Παλαιά του δυτικού τομέα της πόλης. Χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα.
  • Πάρκο του Αναύρου. Απέναντι από το Μουσείο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα μοντέρνας γλυπτικής.
  • Το Σπίτι με το Τριαντάφυλλο, στη διασταύρωση των οδών Ανθίμου Γαζή και Βλαχάβα. Εκεί έζησε η ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια.
  • Η Γορίτσα, ένας χαμηλός λόφος ύψους 200 μέτρων, που προβάλλει προς τη θάλασσα μέσα από τον ορεινό όγκο του Πηλίου, από όπου μπορεί κανείς να εποπτεύσει τη γύρω περιοχή και τον Παγασητικό κόλπο. Είναι ο λόγος που είχε σημαντική στρατηγική θέση από τον 4ο αιώνα π.Χ.
  • Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου. Κατασκευάστηκε το 1884 από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του μεγάλου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο
  • Καπνοβιομηχανία Ματσάγγου (Η 3η μοντερνιστική επέκταση του 1936)(σήμερα Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
  • Καπνοβιομηχανία Ματσάγγου. Το αρχικό κτήριο κατασκευάστηκε το 1890 στη συμβολή Π. Μελά και Σωκράτους.
  • Πρώην καπναποθήκη Παπαστράτου (Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Έτος κατασκευής 1926-1935, Οδός Αργοναυτών, Βόλος

Επίσης να σου πω, πως θα βρεις αρκετά κτίρια που “φιλοξένησαν” απομεινάρια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. Αίθουσες βασανιστηρίων που δυστυχώς αντί να αξιοποιηθούν γενικότερα στην Ελλάδα ως μουσεία, παίρνουν μια άλλη ονομασία ή ξεχνιούνται. Σας προτείνω να τα ψάξετε και να μην ξεχνάτε.

Μια βόλτα στην πόλη

Δυστυχώς δεν είχα πολλές ημέρες στη διάθεση μου και δεν κατάφερα να δω πολλά, αν και σας υπόσχομαι μια βόλτα ακόμα. Να προσθέσω επίσης πως είναι κάτι που σας χρωστάμε από το καλοκαίρι…(πόση ντροπή πχια).

Ανακάλυψε την πόλη και είναι κάτι που λέμε συνέχεια, με τα πόδια. Περπάτα πολύ, ανακάλυψε στενά, χάσου σε αυτά, φτάσε μέχρι εκεί που αντέχει η ανάσα σου.

Related posts

Pa – Pelion: Το κοσμοπολίτικο ψαροχώρι του Άη Γιάννη

Στην Τήνο για πέντε ημέρες. Δείτε τη με άλλη ματιά.

Αμοργός: Ένα βήμα για το βαθύ γαλάζιο

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More