Εξερεύνηση: Διαβολογέφυρο Τροιζήνας και ηφαίστειο Μεθάνων

Σίγουρα έστω και μια φορά έχεις βρεθεί στον Πόρο, στον Γαλατά, στα Μέθανα ή έστω στην Επίδαυρο. Αν όχι, τότε πιστεύω ότι ήρθε η ώρα και θα σου δώσω εγώ το κίνητρο. Εάν δεν έχεις βρεθεί στο Διαβολογέφυρο και στο ηφαίστειο Μεθάνων, τότε δεν έχεις δει τίποτα.

Ας ξεκινήσουμε και ας πούμε τα κλασικά πως απέχει από την Αθήνα οδικώς κοντά 2 ώρες και κάτι, ανάλογα πως θα το κάνεις. Μπορείς επίσης να πάρεις το καράβι από Πειραιά και να κατέβεις Μέθανα ή Πόρο και από καραβάκι για Γαλατά.

Διαβολογέφυρο

Ανήκει στην Τροιζήνα και είναι σαφώς ένα μαγικό μέρος.

Αστικοί μύθοι:
Ο μύθος αναφέρει ότι ο Πασάς της περιοχή διατάζει τον κορυφαίο πρωτομάστορα Χρυσορρόα να κατασκευάσει γεφύρι στο ποτάμι του Δαμάλα. Διαφορετικά θα τον αποκεφάλιζε. Οι δύο πρώτες προσπάθειες του Χρυσορρόα ήταν αποτυχημένες. Στην τρίτη και τελευταία του προσπάθεια, προκειμένου να μην χάσει το κεφάλι του, έκανε συμφωνία με το Διάβολο να τον βοηθήσει, προσφέροντας την ψυχή του. Τη συνέχεια της ιστορίας μπορείτε να την μαντέψετε από το όνομα του γεφυριού! Διαβολογέφυρο…

Άλλος μύθος λέει, πως εκεί ήταν το γεφύρι του Θεού Πάνα και για αυτό  θα δεις αρκετές πατημασιές στο γεφύρι αλλά και στις πέτρες μέσα στο νερό. Φήμες ακόμα θέλουν να είναι σημάδια από τον διάβολο.

Η είσοδος του φαραγγιού είναι σε υψόμετρο 565μ. ενώ το ίδιο το Διαβολογέφυρο βρίσκεται προς το τέλος της διαδρομής σε υψόμετρο 85μ. Κοντά στην έξοδο του φαραγγιού (προς τη μεριά της Τροιζήνας) βρίσκεται η πέτρα του Θησέα ενώ λίγο μετά θα συναντήσεις τον πανάρχαιο πύργο, o οποίος επί Φραγκοκρατίας ονομάστηκε κάστρο Δαμάλα. Μπορείς να κινηθείς με το αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο και αυτό γιατί ο δρόμος είναι κατσικόδρομος. Αν αφήσεις το όχημα σου στην πέτρα του Θησέα, μπορείς να περπατήσεις για 10′ μέχρι να βρεθείς στην είσοδο της γέφυρας.

Αφού βρεθείς στην είσοδο που θα έχεις οδηγηθεί από πινακίδες, έχει την ευκαιρία να διαλέξεις εσύ το μονοπάτι σου. Είτε αριστερά είτε δεξιά, ο δρόμος που θα επιλέξεις σίγουρα θα σου αφήσει κάτι μοναδικό. Αν και όλη η περιοχή δεν έχει πυκνή βλάστηση, εκεί θα συναντήσεις απίστευτες φυλλωσιές και δέντρα, Προτείνω να μην κουβαλάς πολλά πράγματα, να φοράς αθλητικά παπούτσια και να αφήσεις ανοιχτές όλες τις αισθήσεις και να καλωσορίσεις ότι έρθει…

Σε προειδοποιώ πως θα χρειαστεί να κάνεις πεζοπορία, αναρρίχηση και κατάβαση και στο τέλος ένα παγωμένο μπάνιο, στα κρυστάλλινα νερά των πηγών, που με χαρά προστάτεψαν οι νεράιδες ή το χέρι του Πάνα. Μην βιαστείς να φύγεις, απόλαυσε το μέρος και τις πηγές και σε παρακαλώ, μάζεψε ότι σκουπίδι αφήσεις!

Μέθανα

Ένας τόπος με άγρια ομορφιά,, γιομάτο ψαροχώρια, ιαματικές πηγές και ένα Ηφαίστειο που μοιάζει με σεληνιακό τοπίο.

Η έκρηξή που άλλαξε την γεωμορφολογία της χερσονήσου και αναφέρεται από τον Στράβωνα, τον Παυσανία αλλά και τον Οβίδιο τοποθετείται μεταξύ του 277-240 π.Χ. επί της εποχής του Αντίγονου Γονατά. Οι κρατήρες από όπου αναπήδησε η λάβα είναι συνολικά τριάντα έξι. Σήμερα το ηφαίστειο των Μεθάνων δεν κατατάσσεται στα ενεργά. Ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου στο οποίο ανήκουν και η Μήλος, η Νίσυρος, η Σαντορίνη.

Βρες τον δρόμο για την Καμένη χώρα όπως αναφέρεται, αν και θα βρεις αρκετές πινακίδες που θα σε οδηγήσουν εκεί. Το μονοπάτι έχει διάρκεια 25′ ενώ καλό είναι να προσέχεις που πατάς, που πιάνεσαι και σίγουρα να μην έχεις υψοφοβία. Θυμήσου πως θα κάνεις μεγάλη πεζοπορία και αν δεν είσαι φίλος, πάρε πολλές ανάσες, κάνε στάσεις και απόλαυσε την θέα. Το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει αν και δεν θα βρεθείς στον κεντρικό κρατήρα.

Κάνε ένα τουρ στο νησί, αλλά μην πας στην ακτή της Αγάπης. Σίγουρα θα απογοητευθείς από το πόσο παρατημένη έχουν αφήσει την παραλία, γεμάτη σκουπίδια και με μια πινακίδα ειρωνείας που απαγορεύονται τα σκυλιά. Και όλο αυτό σε μια κοινότητα 30 ούτε σπιτιών.

 

 

Related posts

Spain: 21.000 klm, 7 σημεία. Hoznayo – Solares day #1

I love volos. Αυτό είναι το σύνθημα της πόλης

Pa – Pelion: Το κοσμοπολίτικο ψαροχώρι του Άη Γιάννη

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More