Bilbao: A city full of art

Bilbao

Αν θέλεις να μάθεις πως οι βάσκοι εμπνέονται από την τέχνη και την αναπαράγουν, τότε καλύτερα να επισκεφτείς το Bilbao, μια πόλη που ξεχειλίζει τέχνη.

Έχουμε μιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν για το Bilbao και συγκεκριμένα για την περιοχή Las casas de colores.

Casa de los colores

Σε περίπτωση που το αναζητήσεις στο διαδίκτυο, τότε θα το βρεις και ως Notting Hill του Μπιλμπάο. Ο λόγος είναι πως υπάρχει μια ιδιαίτερη αισθητική και αρχιτεκτονική στη συνοικοία με τα πολύχρωμα σπίτια δύο και τριών ορόφων που χτίστηκαν πριν από έναν αιώνα. Δεν θα σας κουράσουμε όμως, καθώς μπορείτε να διαβάσετε σχετικά, εδώ.

Bilbao

Η πόλη στα βασκικά *προφέρεται ή γράφεται ως Bilbo ενώ στα ισπανικά Bilbao.   Δεν είναι τυχαία η πρωτεύουσα της Βισκαϊκής (βασκικά: Bizkaia · Ισπανικά: Vizcaya) στην Ισπανία, αφού είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Χώρα των Βάσκων. Η πόλη υπολογίζεται ότι αριθμεί πάνω από 939.000 κατοίκους.

Ονομασίες και προφορά

Σχεδόν σε κάθε πινακίδα, θα δεις να αναγράφεται η τοποθεσία ή η ταμπέλα στα βασκικά αλλά και στα Ισπανικά. Υπάρχουν περιοχές-συνοικοίες που έχουν μονάχα βασκικά κάτι που σίγουρα θα σε δυσκολέψει στη ξενάγηση σου. Βέβαια σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις Ισπανικά, θα έχεις μια γενικότερη δυσκολία στην επικοινωνία. Έχουμε ξανά αναφέρει, πως δεν είναι το καλύτερο τους να επικοινωνήσουν στα Αγγλικά οπότε και δεν θα το κάνουν. Συνήθως στην ερώτηση ‘Abla…’ (δεν προλαβαίνεις να ολοκληρώσεις τη πρόταση) σου απαντάνε ‘Νο!” σχεδόν κατηγορηματικά. Αυτά να τα βλέπουμε εμείς που πρέπει να ξέρεις τουλάχιστον 2 ξένες γλώσσες. Anyway.

Εάν τύχει να ακούσεις βασκικά δεν θα καταλάβεις και πολλά, αν όμως όπως είπαμε δεν ξέρεις και Ισπανικά, τότε μικρό το κακό. Είναι ιδιαίτερη, τραχιά και φυσικά λιγάκι βαριά η γλώσσα.

Τι θα βρεις

Αναφέραμε στην αρχή,  πως είναι μια πόλη γεμάτη τέχνη, όπου και να κοιτάξεις. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο που εκεί βρίσκεται και το μουσείο τέχνης Guggenjeim.

Guggenjeim Museum

Αν κινείσαι στο κέντρο της πόλης, προς το ποτάμι Nervion, τότε σου προτείνω να πας στο μουσείο Guggenjeim, που βρίσκεται στην οδό Avenida Abandoibarra, 2 48009 Bilbao (στο κάνω εύκολο για την αναζήτηση σου). Βασικό συστατικό στην ξενάγηση σου ή τουλάχιστον στην επίσκεψη σου, είναι να είσαι φίλος της τέχνης.

Bilbao

Στην είσοδο του μουσείου θα βρεις το desk όπου μπορείς να βγάλεις το εισιτήριο σου στην τιμή των 15€. Πιθανόν και να είναι η μοναδική φορά που θα σου μιλήσουν αγγλικά (ναι, και στο μουσείο). Το μόνο σίγουρο είναι πως θα σε ρωτήσουν από ποια χώρα έρχεσαι για να το καταγράψουν.

Η έκθεση είναι μεγάλη και περιείχε φυσικά, έργα και εκθέματα του Pablo Picaso. Υπάρχει και ένας θάλαμος όπου μιλάει για την ζωή και το έργο, μέσω ντοκιμαντέρ.

Guggenheim museum-Bilbao-Pablo Picaso

Το μουσείο φιλοξενεί και γλυπτά, πέρα από ζωγραφική τέχνη.

  • Για παράδειγμα την μεγάλη αράχνη που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο, με τον τίτλο Maman. Δημιουργήθηκε από τον LOUISE BOURGEOIS το 1999.
    Bronze, marble, and stainless steel
    927 x 891 x 1023
  • Το The Matter of Time του RICHARD SERRA
  • Puppy από τον JEFF KOONS, το 1992. Επίσης βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο, στην πίσω πλευρά του μουσείο ( Στην έξοδο σου).
    1240 x 1240 x 820 cmStainless steel, soil, and flowering plants
  • Tulips, επίσης του JEFF KOONS
    High chromium stainless steel with transparent color coating
    203 x 460 x 520 cm
  • Pop art

Γενικότερα οι καλλιτέχνες που θα φιλοξενηθούν ή φιλοξενούνται ήδη εκεί είναι αμέτρητοι και άξιοι στο είδος τους.

Guggenheim museum-Bilbao

souvenir

Σου προτείνω κατά την έξοδο σου ή μάλλον λίγο πριν φύγεις να επισκεφτείς (αφού περνάς από εκεί) και να κάνεις μια στάση στο μαγαζί με τα σουβενίρς. Δεν χρειάζεται να πάρεις κάτι ακριβό, αλλά σίγουρα κάτι να θυμάσαι το μουσείο. Ένα poster ή ένα μαγνητάκι πιστεύουμε ότι αξίζει.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο επίσημο site τους.

Η πόλη

Αξίζει να την περπατήσεις -αν αντέχεις- και να χαθείς στα στενά της… κυριολεκτικά. Να δεις χρώματα, να πάρεις μυρωδιές και να γευτείς τοπικά φαγητά όπως tapas.
Μπορείς να κινηθείς με τρένο όπου σίγουρα θα βρεις ή τουλάχιστον εμείς βρήκαμε, ιδιαίτερες τις στάσεις που περιστοιχίζονται από πρασινάδα και χρώματα. Μην ξεχνάς πως η πόλη είναι μεγάλη, οπότε επέλεξε τι θες να δεις και που να πας. Σίγουρα υπάρχουν σημεία που μπορεί να μην σου φανούν τόσο ασφαλή,  αλλά αυτό άστο στο ένστικτό επιβίωσης σου, όπως φυσικά γίνεται σε κάθε ταξίδι.

Bilbao

Αν έχετε διαβάσει τα προηγούμενα άρθρα μας για την Ισπανία, θα είδατε ότι αναφέρουμε την 7μερη παραμονή μας εκεί. Αν και το Bilbao ήταν ο προορισμός μας, επιλέξαμε να γίνει η βάση σχεδόν γύρω από όλα. Την είδαμε λοιπόν σε στάσεις που θέλαμε να κάνουμε και προτιμήσαμε να γυρίσουμε όσο μπορούμε την τελευταία ημέρα.

Bilbao

Είναι μια πόλη που έχει να δεις πολλά, να αγαπήσεις πολλά και σίγουρα να επιστρέψεις αποκτώντας νέες μνήμες!

Related posts

San Sebastian: Ξενάγηση στο La Concha beach

Santander | Μια βόλτα στην πρωτεύουσας της Cantabria

Hoznayo: Εξερεύνηση στο Gruta del Diablo & Fuente del Francés

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More