Πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί να ταξιδέψετε έως τη Λιθουανία και πόσο γνωστό σας ακούγεται το Vilnius; Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε χώρα πρώην Σοβιετικής Ένωσης και πόσο εύκολα θα ταξιδεύατε μέχρι τις Βαλτικές χώρες; Πολλά τα ερωτήματα και σίγουρα είμαστε εδώ για να σας τα λύσουμε.
Για όσους δεν γνωρίζετε τον Mr. Evans, κάντε έναν κόπο εδώ.
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει πως έχουμε μειώσει τα ταξίδια μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό που καταφέρνουμε όμως είναι να γίνεται ένα ταξίδει και πολλά μέρη. Άρθρα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό!
Γιατί για να γνωρίσεις έναν τόπο πρέπει να τον γυρίσεις!
Φέτος λοιπόν, το μάτι μας έπεσε στον Βορρά, εκεί που αγγίζει η Βαλτική θάλασσα. Γιατί να αναλωνόμαστε σε ταξίδια που μπορούμε να κάνουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή στην Ευρώπη, όταν μας δίνεται η δυνατότητα για κάτι άλλο; Γιατί να μην ανοίξουμε τα φτερά μας για κάτι διαφορετικό;
Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις με την απόφαση μας, ίσως γιατί δεν είναι από τους γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Μα αυτός είναι ο σκοπός. Κόντρα στο κύμα και νέοι προορισμοί. Εξάλλου δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα, αλλά μπορούμε να μιλάμε για αυτά.
Στόχος είναι να ταξιδέψεις έως τη Βαλτική
Έτσι λοιπόν και έγινε! Τα εισιτήρια προγραμματίστηκαν όπως και η διαμονή και το μεταφορικό μέσω.
Προσδεθείτε λοιπόν, γιατί σε λίγο θα απογειωθούμε για την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Vilnius.
Η πτήση
πραγματοποιήθηκε με την Ryanair, που είχαμε και μια καλή έκπτωση λόγω κάποιας δωροκάρτας που μας είχαν δώσει (και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό!) Ναι ξέρουμε, ότι πληρώσεις παίρνεις… δεν έχουμε παράπονο, εκτός και αν εξαιρέσεις τα στενά καθίσματα, το προσωπικό κτλ. well δεν είναι η ώρα. Αν πάντως θέλετε να ταξιδέψουμε κάπου και προτιμάτε καλύτερη αεροπορική εταιρία, με χαρά θα δεχτούμε το εισιτήριο ή το donation 🙂
Πίσω στα δικά μας τώρα. Η πτήση ήταν νωρίς το πρωί, που προφανώς βρήκαμε καλή ημερομηνία άρα και τιμές των εισιτηρίων. Να συμπληρώσω πως το ταξίδι έγινε τον Οκτώβρη και αυτό έχει σημασία και για την τουριστική περίοδο αλλά και για τον καιρό που θα αναφερθούμε παρακάτω.
Παρακάτω θα σας πω τι κόστισε σε εμάς με τις κρατήσεις, για μια βδομάδα.
Εισιτήρια 2 ατόμων: 333 ευρώ(με την αφαίρεση του δώρου που αναφέραμε)
(Μέσω booking) Διαμέρισμα rbnb έξω από την παλιά πόλη, στο Žirmūnų gatvė: 202,40
(Μέσω booking) Ενοικίαση αυτοκινήτου από την Greenmotion: 135,28
Τι κοιτάμε όταν νοικιάζουμε ένα αυτοκίνητο*
Θα αναφερθώ λίγο στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και τι πρέπει να κοιτάτε ή να προσέχετε και μετά θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Η κράτηση όπως και η εξόφληση, έγινε μέσω του booking, επιλέγοντας κάτι οικονομικό για το budget. Σίγουρα θα μπορούσαμε να μην έχουμε την επιλογή του αυτοκινήτου, αλλά θέλαμε να γυρίσουμε και μέρη εκτός πρωτεύουσας διάολε! Συνεχίζω… στα ψιλά γράμματα όσον αφορά κόστος και ενοικίασης και ασφάλειας, δεν υπήρχε κάποια έξτρα χρέωση, αφού είχαμε ήδη δηλώσει την βασικά ασφάλεια που ήταν στο ποσό μέσα. Αυτό λοιπόν είναι μια μικρή παγίδα που υπάρχει σε όλα τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτου. Όλοι μα όλοι θα ζητήσουν να κάνεις μικτή ασφάλεια και σίγουρα σε τρομοκρατούν αφού βρίσκεσαι σε χώρα εκτός έδρας. Η πλήρης ασφάλεια συνήθως κοστίζει 500 ευρώ που πρέπει να καταβάλεις μέσω πιστωτικής κάρτας ή και όχι. Εδώ υπάρχουν ερωτήματα.
Στην δική μας περίπτωση, καθώς δεν είχαμε πιστωτική κάρτα, έπρεπε να κάνουμε ας πούμε ένα παζάρι με χρεωστική με λιγότερο κόστος αλλά χωρίς επιστροφή χρημάτων, που ήταν γύρω στα 200 ευρώ. Μετρητά δεν δέχεται κανείς και για αυτούς είναι εγγύηση η πιστωτική που θα τραβήξουν αυτόματα.
Στην Greenmotion αν και είχαμε ένα θέμα με την επικοινωνία, το λύσαμε και καταλήξαμε να πάρουμε διαφορετικό όχημα από αυτό της κράτησης. Θα σας το αναφέρω όμως στη συνέχεια.
Ελλάδα- Λιθουανία
Το δρομολόγιο ήταν νωρίς τα ξημερώματα και έπρεπε να είμαστε εκεί τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα. Το καλό με τις πρωινές πτήσεις είναι πως έχεις όλη την ημέρα μετά, δεν έχεις κόσμο στο δρόμο ή στο αεροδρόμιο και προλαβαίνεις καλές τιμές. Μπορείς να τα βάλεις με όποια σειρά θέλεις, όπως και να έχει δεν γλιτώνεις το ξύπνημα!
Δεν ξέρω τι αλλαγές και πότε έγιναν αυτές στο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά θα μπορούσε να ήταν και βγαλμένο από ταινία μυστηρίου, αφού η πύλη για την αεροπορική εταιρία της Ryanair, είναι στο υπόγειο και τελείως αποκομμένες από όλες τις άλλες. Ένας ατελείωτος διάδρομος που δεν βλέπεις ψυχή, πέρα από όταν φτάνεις στον έλεγχο…
Πόσο διαρκεί το ταξίδι
Αν μας ρωτήσεις πόσες ώρες κάνει από Αθήνα -Βίλνιους, τότε θα σου απαντήσουμε, κοντά στις 3 ώρες. Για αυτό που δεν ήμασταν προετοιμασμένοι και λάθος, ήταν ο καιρός που θα είχαμε. Αν και το παρακολουθούσαμε μια βδομάδα πριν την αναχώρηση, φαίνεται πως ξεγελαστήκαμε από τις θερμοκρασίες της Ελλάδας. Και αυτό το καταλάβαμε όταν λίγο πριν την προσγείωση, όλοι ξεκίνησαν να κατεβάζουν χειμωνιάτικα μπουφάν και κασκόλ, ενώ εμείς κρατούσαμε απλά μπουφανάκια. Από τις 20 βαθμούς Κελσίου βρεθήκαμε απότομα στους -2! Το καλό ήταν πως το γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτου ήταν κυριολεκτικά δίπλα απο το αεροδρόμιο, οπότε δεν χρειάστηκε να παγώσουμε πολύ.
Μην το κάνεις σας εμάς
Καθώς δεν είχα υπολογίσει σωστά τις αποστάσεις, φτάσαμε πολύ νωρίτερα από την ώρα άφιξης. Λάθος ένα. Πάντα ελέγχουμε ώρες και αφίξεις.
Το αποτέλεσμα ήταν να περιμένουμε για να φτιάξουμε τα χαρτιά, πόσο μάλλον και το αυτοκίνητο που θα παραλαμβάναμε. Το δύσκολο της υπόθεσης ήταν η επικοινωνία. Και λόγω γλώσσας, αλλά δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε το έξτρα κόστος που είχε προκύψει, όπως σας ανέφερε παραπάνω. Ήταν δεδομένο για εκείνους πως θα παίρναμε, αφού κατευθείαν ζήτησε πιστωτική και ταυτότητα, γιατί κάτι που είχα ήδη πληρώσει. Αφού καταλήξαμε να συμβιβαζόμαστε όλοι σε μια χρεωστική (και όχι λεφτά στο χέρι που δεν δέχτηκαν), ενημερωθήκαμε πως το αυτοκίνητο που είχαμε ζητήσει δεν ήταν διαθέσιμο.
Δεύτερον. Πάντα να ζητάς για αυτό που πλήρωσες, ώστε να μην βρεθείς με. έξτρα χρέωση.
Οδήγηση στην πόλη
Για να είμαι ειλικρινής, είναι από τις λίγες φορές που απολαμβάνω την οδήγηση, αφού πραγματικά λειτουργούσαν όλα ΟΠΩΣ θα έπρεπε παντού. Υπήρχαν διαβάσεις για ποδηλάτες και διαφορετικές για πεζούς. Φανάρι ξεχωριστό για πεζούς, ποδηλάτες και αυτοκίνητα. Η διάβαση είναι δεδομένη για όλους. Δεν υπήρχε περίπτωση να μη σε δουν από μακριά, πριν ακόμα πλησιάσεις και να μην σταματήσουν. Σπάνια άκουγες κόρνα. Τιρούσαν τα μέτρα ταχύτητας ακόμα και στην εθνική οδό. Πραγματικά μια οδηγική εμπειρία που πολύ ζήλεψα. Τώρα όσον αφορά το αυτόματο… δεν σας κρύβω πως ωραία το να είναι όλα αυτόματα, αλλά το να μην χρειάζεται να ελέγχεις την ταχύτητα (για όσους τουλάχιστον είναι ακόμα με ταχύτητες), είναι λίγο του τεμπέλη. Υπήρξαν στιγμές που θα μπορούσα να κοιμηθώ στην εθνική, αφού μπορούσε να ορίσει και το τιμόνι μου… Αν ποτέ θελήσετε να μας κάνετε δώρο έτσι χωρίς λόγο, αυτόματο στην οδήγηση ΝΑ μην είναι παρακαλώ 🙂
Το αεροδρόμιο από την περιοχή Žirmūnų gatvė, ήταν περίπου 20 λεπτά. Αυτό σημαίνει πως η παλιά πόλη, από το διαμέρισμα μας, ήταν κοντά 15′ με τα πόδια. Βρισκόμασταν δίπλα από το ποτάμι Neris River και το πάρκο που το περιελάμβανε. Για ευνόητους λόγους δεν θα ήθελα να δείξω το διαμέρισμα αν και rbnb.
Θα σας πω μόνο πως βρισκόταν σε ένα από τα κλασικά blocks της Σοβιετικής αρχιτεκτονικής, με κοντά 4 παιδικές χαρές στο πέρασμα του (μέσα στο ίδιο μεγάλο τετράγωνο), χώρους παρκαρίσματος, χώροι με κάδους ανακύκλωσης κάθε είδους. Τηρούν απίστευτα το να περπατάς στο πεζοδρόμιο ακόμα και είναι μέσα στο τετράγωνο των πολυκατοικιών και σέβονται την καθαριότητα. Μη βιάζεστε, δεν ας πήγα ακόμα μέσα στην πόλη! Κοντά μας είχαμε 2 μεγάλα supermarkets με εμπορικά, δημόσια μεταλλικά “κουτιά” φύλαξης ή ενοικίασης ποδηλάτων και πάρα μα πάρα πολλά πάρκα και πράσινο.
Ημέρα πρώτη
Επειδή έκανε πάρα πολύ κρύο για εμάς, αποφασίσαμε να κάνουμε απλά μια βόλτα στο ποτάμι και το πάρκο για να πάρουμε μια γεύση, ώστε να προετοιμαστούμε για τις επόμενες μέρες. Και όπως θα δείτε παρακάτω, μόνο λίγα δεν είδαμε στο πέρασμά μας!
Žaliasis tiltas
Η Πράσινη γέφυρα ή αλλιώς Žaliasis tiltas είναι γέφυρα πάνω από τον Ποταμό Νερίς στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η οποία συνδέει το κέντρο της πόλης με την περιοχή Σνιπίσκες. Η αρχική γέφυρα του 16ου αιώνα ήταν η παλαιότερη γέφυρα στο Βίλνιους.
Ιστορία
Η πρώτη γέφυρα χρονολογείται από το 1536. Βρισκόταν πιο κοντά στην σημερινή Γέφυρα Μίνταγουας. Ήταν μια ξύλινη γέφυρα, που ήταν καλυμμένη με τούβλα και πέτρινους πυλώνες. Είχε δεύτερο όροφο με διαμερίσματα για τους εισπράκτορες των διοδίων. Επειδή ο κατασκευαστής του, Ούλρικ Χόζιουζ, ήθελε να ανακτήσει το κόστος εισπράττοντας τα τέλη, ο Μεγάλος Δούκας της Λιθουανίας Σιγκισμούντ ο Πρεσβύτερος του έδωσε το προνόμιο να απαγορεύσει στους άλλους να χτίσουν οποιαδήποτε άλλη γέφυρα στον ποταμό Νερίς μεταξύ Κερνάβ και Μπιστρίτσα (σήμερα στην Λευκορωσία) ή να προσφέρουν άλλες υπηρεσίες διέλευσης μεταξύ Βερκιάϊ και Πανέριαϊ. Η γέφυρα είχε καεί από τον στρατό της Λιθουανίας που υποχωρούσε υπό την διοίκηση του Γιάνους Ραντζιβίουα μετά τη μάχη του Βίλνιους (1655).
Ένα νέο σχέδιο σχεδιάστηκε το 1673, το οποίο προέβλεπε μια έκταση 73 μέτρων μεταξύ των πυλώνων – η μεγαλύτερη έκταση έως εκείνη την εποχή. Ωστόσο, μια πρώιμη άνοιξη και ο πάγος κατέστρεψαν τους πυλώνες. Ως εκ τούτου, τα παλιά βάθρα από την πρώτη γέφυρα χρησιμοποιήθηκαν ξανά και η δεύτερη γέφυρα ολοκληρώθηκε το 1679.
Κάτι σαν το γεφύρι της Άρτας…
Το 1739 χτίστηκε μια άλλη ξύλινη γέφυρα και ζωγραφίστηκε με πράσινο χρώμα. Από τότε αυτή η διέλευση είναι γνωστή ως η Πράσινη Γέφυρα. Το 1789 ένα νέο σχέδιο για μια γέφυρα με τούβλα ετοιμάστηκε από τον Λαουρίνας Γκουσεβίτσιους, αλλά οι οικοδόμοι επέλεξαν μια άλλη πρόταση. Η κατασκευή ήταν υπό την επίβλεψη του Μάρτσιν Κνάκφους. Το έργο δεν ήταν επιτυχημένο καθώς η γέφυρα κάηκε το 1791. Ξαναχτίστηκε σύμφωνα με το σχέδιο του Μάικλ Σούλτς το 1805, αλλά κάηκε ξανά με εντολή του Μιχαήλ Ανδρέας Μπάρκλεϊ ντι Τόλι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής εισβολής στη Ρωσία του 1812.
Η γέφυρα ξαναχτίστηκε
το 1827-1829. Μια χαλύβδινη γέφυρα σχεδιάστηκε από τον Νικολάι Μπελελούμπσκι και ολοκληρώθηκε το 1894. Επιβίωσε από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ανατινάχθηκε από την Βέρμαχτ το 1944. Η σημερινή γέφυρα ολοκληρώθηκε το 1952 και πήρε το όνομά της από τον Σοβιετικό Στρατηγό Ιβάν Τσερνιαχόφσκι. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας το 1990, η γέφυρα πήρε ξανά το ιστορικό της όνομα.
Περισσότερα στο wikipedia
Žirmūnų diskgolfo parkas, Vilnius, Lithuania
Κλείνοντας με αυτό το σημείο, θα σας πω πως τα καλοκαίρια κολυμπούν εδώ, ψαρεύουν όλον τον χρόνο και όπως θα δείτε το σπιτάκι κάτω, μπορούν και τα ενοικιάζουν σαν μικρά σπα ή σαν αποβάθρες για το μπάνιο τους. Η βλάστηση κατά μήκος του ποταμιού είναι πυκνή και εξαιρετικά προσεγμένη με διάφορα είδη δέντρων αλλά και φυτών.
Αυτό που βλέπετε απέναντι είναι ένα μέρος της παλιάς πόλης, που το μόνο χώρισμα που έχουν από τη νέα και μοντέρνα, είναι οι γέφυρες κατά μήκος.
Τέλος, δεν νιώσαμε τον παραμικρό φόβο μέσα στο πάρκο ή στο ποτάμι, αφού έπρεπε να το διασχίζουμε κάθε μέρα για τις περιηγήσεις μας στην πόλη. Ακόμα και αργά το απόγευμα έβλεπες γυναίκες με μωρά να κάνουν βόλτα μόνες, να διασχίζουν για τρέξιμο ή απλά να περπατούν ζευγάρια. Υπό άλλες συνθήκες θα είχαμε μια αίσθηση του φόβου, αλλά όχι. Σε αυτήν την πόλη δεν το νιώσαμε ούτε στο ένα εκατοστό του και αυτό λέει πολλά!
Να συμπληρώσω πως γενικά υπάρχει μια οργάνωση παντού και έχεις ασφάλεια, ακόμα και όταν δεν βλέπεις αστυνόμευση παντού και μάλλον αυτό είναι το μυστικό… (λέμε εμείς τώρα).
Φαγητό και κόστος ζωής
Η κατανάλωση μας γινόταν κυρίως με αγορά από super market, αφού είχαμε τη δυνατότητα να μαγειρεύουμε στο σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν δοκιμάσαμε τοπική κουζίνα. Κάθε άλλο.
Περισσότερα θα μάθεις από το άρθρο μας ‘Φαγητό και κόστος ζωής΄ όπου μάλλον θα σε δελεάσουμε καλά!
Vilnius
Η Βίλνα, ή Βίλνο και σήμερα Βίλνιους, (λιθουανικά: Vilnius, πολωνικά: Wilno, γερμανικά: και ολλανδικά: Wilna), είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Έχει πληθυσμό σχεδόν 574.221 κατοίκους.
Που βρίσκεται
Η πόλη Βίλνιους βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Λιθουανία στη συμβολή των ποταμών Βίλνελε και Νέρις, ενώ η απόστασή της από τη Βαλτική Θάλασσα είναι 312 χλμ.. Απέχει 312 χλμ. από την Κλάιπεντα, 214 χλμ. από το Σιαουλιάι, 102 χλμ. από το Κάουνας και 135 χλμ. από το Πανεβεζίς.
Η πόλη περπατιέται σχετικά εύκολα, αρκεί να έχεις όρεξη να ανακαλύψεις όσα περισσότερα μπορείς. Σίγουρα θα γίνεις fit και θα αποκτήσεις καλύτερα πνευμόνια. Αυτό βοηθάει γιατί όπου κοιτάξεις θα βρεις κάτι πολύ ενδιαφέρον, ακόμα και όταν το μάτι σου κοιτά μακριά. Από τους λόγους των 3 Σταυρών, την μικρή πολιτεία/ νησί Ουζούπης, έως τα πάρκα και τα πανεπιστήμια. Εμείς ξοδέψαμε 3 μέρες σχεδόν για να δούμε όσα περισσότερα μπορούσαμε στην πόλη (νέας και παλιάς), που θα τα δείτε παρακάτω ή σε άλλα άρθρα.
Tuskulėnai Manor
Περπατώντας παραπλεύρος του ποταμού Neris και παρατηρόντας τα πάντα, πέσαμε μπροστά στο Tuskulėnai Manor .
Το αρχοντικό Tuskulėnai (λιθουανικά: Tuskulėnų dvaras) είναι περισσότερο γνωστό ως χώρος ταφής των ανθρώπων που εκτελέστηκαν από την KGB το 1944-1947. Αφού η Λιθουανία ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1990, το αρχοντικό ανακατασκευάστηκε και το πάρκο μετατράπηκε σε μνημείο για τα θύματα των σοβιετικών καταπιέσεων. Τη διαχείρισή του ασκεί το Κέντρο Έρευνας της Λιθουανικής Γενοκτονίας και Αντίστασης.
Η έπαυλη Tuskulėnai
εθνικοποιήθηκε το 1940 και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως διαμέρισμα αξιωματικών της KGB και ως νηπιαγωγείο. Από το 1944 έως το 1947, η σοβιετική μυστική αστυνομία εκτέλεσε 767 θανατικές καταδίκες (μεταξύ των οποίων 559 Λιθουανοί, 18 Λετονοί, 9 Ουκρανοί και 38 Γερμανοί) στα υπόγεια κελιά της φυλακής NKVD/MVD.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1994 και 1996 στο έδαφός του, βρέθηκαν τα λείψανα 706 πτωμάτων. Ταυτοποιήθηκαν όμως μόνο 40. Ο χώρος είχε χρησιμοποιηθεί για την απόκρυψη των πτωμάτων Λιθουανών κατοίκων -κυρίως μαχητών της αντίστασης κατά της σοβιετικής κατοχής, συνεργατών των Ναζί και στρατιωτών της Armia Krajowa- που είχαν εκτελεστεί μεταξύ 1944 και 1947 από την NKGB και την MGB στη φυλακή KGB Palace του Βίλνιους κοντά στην πλατεία Lukiškės (σήμερα Μουσείο Θυμάτων Γενοκτονίας). Τα λείψανα από τον ομαδικό τάφο τοποθετήθηκαν σε ένα κολομβάρειο που χτίστηκε υπόγεια, κάτω από έναν τεχνητό λόφο. Καθαγιάστηκε το 2004.
Tuskulionys
Η περιοχή γύρω από την έπαυλη Tuskulėnai αναφερόταν ως Tuskulionys (ρωσικά: Tuskuljany-πολωνικά: Tuskulanum) μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περιοχή αυτή ήταν επίσης γνωστή με την καθομιλουμένη τοπωνυμία Losiovka, η οποία πήρε το όνομά της από τον A. Losev, συνταγματάρχη του Ειδικού Σώματος Χωροφυλακής και μετέπειτα στρατηγό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος κατείχε το φολβάρκο του Tuskulėnai το 1869.
Αυτό ήταν ένα μικρό δείγμα για το τι μπορείς να βρεις στο διάβα σου και πως όλα χρειάζεται να τα παρατηρουμαι χωρίς να βιαζόμαστε. Τώρα πάλι αν ανήκετε στην κατηγορία τουρίστας, απλά περνάω καλά, λυπάμαι αλλά εδώ θα μάθετε λίγα πράγματα παραπάνω, έτσι για να το παίζετε έξυπνοι 🙂
Ακολουθόντας λοιπόν τον ποταμό και αφού έπρεπε να περάσουμε στην αντίθετη όχθη, αυτής της παλιάς πόλης, έπρεπε να ανέβουμε ψηλά από το σημείο που ήμασταν ώστε να ανεβούμε σε μια από τις γέφυρες. Επίσης η θέα δεν σε αφήνει ασυγκίνητο.
Θα περάσουμε πάνω από την King Mindaugas Bridge για να περάσουμε μπροστά από το άγαλμα του King Mindaugas. Εκεί θα δούμε και το παλάτι που βρίσκεται περιχαρής και αγέροχο από πίσω, καθώς λαμβάνει χώρα σε όλη την περίμετρο του πάρκου. Λίγο παρακάτω βρίσκεται το Monument Tito Livio Burattini αλλα και το Sculpture “Lithuanian Ballad“. Είναι σα να ξεκινάμε ένα καλλιτεχνικό ταξίδι με τρανά σημάδια πολιτισμού και ιστορίας.
Sculpture “Lithuanian Ballad”
Το γλυπτό δημιουργήθηκε το 1973 για να τιμήσει την 650η επέτειο του Βίλνιους. Το μοντερνιστικό γλυπτό από δολομίτη έχει στοιχεία κυβιστικού στυλ και λιθουανικής λαϊκής τέχνης. Απεικονίζει τις προτομές τριών ηλικιωμένων με γένια. Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες του γλυπτού. Η πρώτη είναι ότι το μνημείο ήταν αφιερωμένο στους τρεις μεγάλους ηγεμόνες της Λιθουανίας. Τον βασιλιά Mindaugas και τους μεγάλους δούκες Gediminas και Vytautas. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το γλυπτό απεικονίζει έναν άροτρο, έναν στρατιώτη και έναν ποιητή. Και κάποιοι άλλοι λένε ότι απεικονίζει τρεις νάνους. Αυτό που είναι σίγουρα αλήθεια, είναι ότι η σοβιετική γραφειοκρατία θεώρησε ότι είχε πάρα πολλά εθνικιστικά χαρακτηριστικά, οπότε ο γλύπτης επιπλήχθηκε.
Κοιτώντας ψηλά, στον Πύργο Γκεντιμίνας/ LNM Gedimino pilies bokštas, θα δούμε το έργο του Γάλλου καλλιτέχνη Saype με τίτλο “Beyond wall’ που δημιούργησε με οικολογικά χρώματα όπως αναφέρεται:
Ecoresponsible paint on grass
1.400 m2
Vilnius – Lithuania (LTU) 2024
09/11/2024 7.34pm
25°17’26.62″E 29°54°41’16.72″N
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Εδώ μπορείτε να δείτε δουλειές του και ένας λόγος να σεβαστούμε περισσότερο την φύση και πως την φερόμαστε δημιουργόντας.
Αν δεν βλέπαμε την ένδειξη, δεν θα το παρατηρούσαμε. Οπότε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά.
Και αφού φτάσαμε εδώ, ας αναφερθούμε και στον Πύργο Γκεντιμίνας
Πύργο Γκεντιμίνας
Το σύμβολο του Βίλνιους είναι ορατό από πολλά σημεία στην Παλιά Πόλη και απεικονίζεται σε πολλά έργα τέχνης. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να δείτε την υπέροχη πανοραμική θέα του Βίλνιους. Ανεβείτε στο λόφο Gediminas και θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα. Πηγαίνετε ακόμα πιο ψηλά στην κορυφή του Gediminas Tower για πιο εντυπωσιακή θέα. Οι κόκκινες στέγες του Βίλνιους,. Οι πύργοι των εκκλησιών και τα στενά δρομάκια της Μεσαιωνικής Παλιάς Πόλης είναι ένα εκπληκτικό θέαμα. Ο πύργος στεγάζει μια ιστορική έκθεση που παρουσιάζει μοντέλα ανακατασκευής των κάστρων του Βίλνιους, οπλισμό και εικονογραφικό υλικό του παλιού Βίλνιους.
Ο Πύργος του Κάστρου Gediminas είναι το πιο συχνά επισκέψιμο παράρτημα του Εθνικού Μουσείου της Λιθουανίας. Η έκθεσή του προσκαλεί τους επισκέπτες να μάθουν για την ιστορία του Βίλνιους ως κέντρου του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας. Όπως επίσης να απολαύσουν την πιο εντυπωσιακή πανοραμική θέα της πόλης.
Καθώς ο επισκέπτης ανεβαίνει τα στενά σκαλιά του πύργου θα ανακαλύψει πολλά επίπεδα εκθεμάτων που παρουσιάζουν την ανάπτυξη της επικράτειας του Κάστρου, καθώς και εκθέματα κοσμημάτων της Βαλτικής και σημαντικά στρατιωτικά αντικείμενα.
Για περισσότερα, κλικ εδώ.
Για να μην λες ότι δεν κυκλοφορούμε σαν τουρίστες… ότι μπόρεσα από το κινητό, για μικρά αποσπάσματα της καθημερινότητας.
Mobile photos
Σε αφήνω κάπου εδώ να πάρεις μια ανάσα. Σίγουρα θα σε περιμένω στο 2ο μέρος, για να ολοκληρώσουμε με την πρωτεύσουσα της Λιθουανίας.
@jogogou Γιατί να μην κάνεις ένα ταξίδι έως τη Λιθουανία; Άσε τα συνηθισμένα και όρμα για Βαλτινός χώρες. #traveltiktok #travel #lithuania #shortvideo #vilnius #uzupis #blog ♬ πρωτότυπος ήχος – Jo Gogou