Η Λιθουανία είναι μια χώρα που πραγματικά αξίζει να επισκεπτείς αλλά και να μείνεις, αν είσαι από τους τολμηρούς. Τι γίνεται όμως με τα χρήματα και το φαγητό;
Η Λιθουανία
είναι γνωστή κατά κύριο λόγο για την πατάτα και το ψωμί. Φυσικά θα βρεις και μπόλικο κρέας ή ψάρι, κάτι που κοστολογείται οικονομικά από όπου θελήσεις να το φας.
Ruginė Duona
Ιδιαίτερο τρόφιμο και παραδοσιακό για τους Λιθουανούς είναι το μαύρο ψωμί, όπως λέγεται στα αγγλικά black rye bread.
Ένα από τα παλαιότερα και πιο βασικά λιθουανικά προϊόντα διατροφής ήταν και είναι το ψωμί σίκαλης. Το ψωμί σίκαλης τρώγεται καθημερινά για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Το ψωμί παίζει σημαντικό ρόλο στις τελετουργίες των οικογενειακών γιορτών και στις αγροτικές τελετές. Οι Λιθουανοί συνδέουν πολλές πεποιθήσεις και μαγεία με το ψωμί.
Υπάρχουν μαγαζιά που πουλάνε μυρίως μαύρο ψωμί και κάποια είδη τυριού ώστε να το συνδιάσετε. Κάτι που πρέπει σίγουρα να κάνετε.
Κβας- квас (kvas)
Είναι ένα παραδοσιακό ποτό που στην ουσία είναι απόσταγμα ποτού από ψωμί. Είναι ένα ζυμωμένο ελαφρώς αλκοολούχο ποτό που γίνεται από μαύρη σίκαλη ή ψωμί σικάλεως (η οποία καθορίζει και το σκούρο χρώμα του). Το κβας είναι δημοφιλές στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης καθώς και σε όλες τις πρώην Σοβιετικές Χώρες, όπως το Ουζμπεκιστάν, όπου μπορεί να δει κανείς πολλούς πωλητές κβας στους δρόμους.
Το Κβας (ονομασία που προέρχεται από τη ρωσική λέξη-δάνειο του 16ου αιώνα, квас (kvas).
Kvas beer
Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι τόσο χαμηλή (0,05 – 1,44%) που ορισμένες φορές θεωρείται αποδεκτή για κατανάλωση από παιδιά. Συχνά το κβας αρωματίζεται με φρούτα ή βότανα όπως τα βατόμουρα ή η μέντα. Το κβας χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή μιας καλοκαιρινής κρύας σούπας, της οκρόσκα.
Η αλήθεια είναι πως σαν πρώτη εικόνα (όχι γεύση), δεν σου γεμίζει το μάτι. Είναι λίγο λασπόδες, κάτι που δεν σε πείθει να δοκιμάσεις Από την άλλη, η γεύση δίνει τελείως διαφορετικά συναισθήματα.
Εμείς δοκιμάσαμε στο Berneily Uzeiga Restaurant
και βρίσκεται στον πεζόδρομο Pilies g. Καλές τιμές, εξυπηρετικό προσωπικό και αρκετά καλή κουζίνα. Για τους vegan / χορτοφάγους της παρέας, απλά θα πω πως πήραμε cepeliny z mięsem με γέμιση σόγια& μανιτάρι και όπου πραγματικά ήταν εξαιρετικό στο ψήσιμο και στην γεύση.
Μέσα στα πιάτα που πήραμε ήταν και ένα με χειρινό αν δεν κάνω λάθος. Εδώ λοιπόν βλέπεις μεγάλες μερίδες και άρτια ισορροπημένες με σαλάτα και λαχανικά. Μια σωστή διατροφή όπως θα έπρεπε.
Το Cepelinai,
θεωρείται εθνικό πιάτο της Λιθουανίας, και στην ουσία είναι μεγάλες πατάτες σε σχήμα ζέπελιν, γεμιστές με κρέας, τυρόπηγμα ή μανιτάρια. Ονομάζονται από τον Graf von Zeppelin λόγω της ομοιότητάς τους με αερόπλοια.
Lithuanian beetroot soup, Šaltibarščiai,
Ελληνιστί κρύα σούπα από παντζάρια.
Το ξεχωριστό ροζ χρώμα του προέρχεται από τα τριμμένα παντζάρια ανακατεμένα με κεφίρ ή ξινόγαλα και συνήθως σερβίρεται με μια κούκλα κρέμα γάλακτος και πασπαλίζεται με φρέσκο άνηθο. Η σούπα περιέχει συχνά αγγούρι, βραστά αυγά και μερικές φορές ραπανάκια, δίνοντάς της μια ποικιλία από υφές και γεύσεις.
Όλα τα τύπου dumplings είναι καλύμένα με πατάτα, αφού είναι η βασικό συστατικό στην κουζίνα τους.
Super market
Θα δεις διάφορα και πολλά προϊόντα στα ράφια τους. Για κάποιο λόγο έχουν μια ψύχωση με τη Lila pause και έχουν σχεδόν όλα τα προϊόντα της εταιρίας! Δεν θα τα βρεις μόνο εκεί, αλλά όπου υπάρχει διαθεσιμότητα για τρόφιμα.
Η κατανάλωση μας γινόταν κυρίως με αγορά από super market, αφού είχαμε τη δυνατότητα να μαγειρεύουμε στο σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν δοκιμάσαμε τοπική κουζίνα. Κάθε άλλο.
Οι τιμές στα ψώνια μας όμως ήταν τόσο θελκτικές που δε γινόταν… για παράδειγμα το ψάρι και το κρέας ήταν τόσο φθηνό, κοντά στα 2-3 ευρώ. Οτιδήποτε είχε να κάνει με τουρσί (κάποια τα έβρισκες και από ντόπιους μικροπωλητές έξω από καταστήματα) ή φρούτα, καρποί της χώρας, ήταν μεταξύ 1-3 ευρώ. Για να καταλάβεις αγοράσαμε φρέσκα cranberries ελληνιστί κράνια, στα 3 ευρώ και ήταν σχεδόν 200 gr. Ένα μεγάλο ρολό σολομού, κόστισε κοντά στα 5 ευρώ!
Ένα μικρό δείγμα μόνο, για το τι μπορείς να βρεις…
Τα βασικά προϊόντα ήταν αρκετά οικονομικά κάτι που μας έκανε να αναρωτιόμαστε. Πολλά φρούτα και ζαρζαβατικά, αρκετές ποικιλίες ψωμιών και γλυκών που αγόραζες από το ίδιο κατάστημα όπως και γαλακτοκομικών.
Κόστος ζωής
Όσον φορά το κόστος ζωής, θα αναφέρουμε μόνο ότι ο βασικός για ανειδίκευτο εργάτη, ξεκινά στα 800 ευρώ.
Η Λιθουανία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, αλλά όχι σε νομισματικό επίπεδο. Ήταν το πρώτο έθνος που έχει δηλώσει την ανεξαρτησία του από την ΕΣΣΔ και αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερα εκτιμημένη γη για την «μποέμια» νοοτροπία της νεολαίας, την προσοχή στον αθλητισμό και την παρουσία κέντρων πλούσιων σε ευκαιρίες.
Αν και όπως ήταν αναμενόμενο, τα πρώτα χρόνια υπήρχε μια οικονομική κρίση, που πλέον μοιάζει παρελθόν. Το 2010, η κατάσταση επανήλθε, με αποτέλεσμα πολλοί ξένοι επενδυτές να συμμετάσχουν ενεργά στην αγορά ακινήτων της Λιθουανίας.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ζωής των Λιθουανών;
Τα πράγματα είναι διαφορετικά από ότι έχουμε συνηθίσει. Η ελευθερία ήταν και είναι μεγάλο κομμάτι για αυτήν την χώρα. Το κράτος αυτό εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των ευρωπαίων πολιτών, γι ‘αυτό δεν θα είναι απαραίτητο να παρουσιάζουν τα διαβατήριά τους: αρκεί να υπάρχει δελτίο ταυτότητας. Εάν η περίοδος παραμονής υπερβαίνει τους 3 μήνες, είναι υποχρεωτική να εγγραφούν στο αρμόδιο Τμήμα για να λάβουν άδεια διαμονής. Οι τομείς στους οποίους είναι δυνατόν να βρουν εργασία είναι διαφορετικοί. Μεταξύ των σημαντικότερων θυμούνται τα τρόφιμα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η εφοδιαστική, η πυρηνική ενέργεια και ο τουρισμός. Η επίσημη γλώσσα είναι λιθουανική, αλλά, όπως πάντα, τα αγγλικά θα σας βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή.
Μόνιμος κάτοικος
Υποθέτουμε ότι η Λιθουανία προσφέρει πραγματικά ένα ευρύ φάσμα επιλογών διαμονής. Τα υψηλότερα ενοίκια, καθώς και το κόστος ζωής γενικά, καταγράφονται στο Βίλνιους (πρωτεύουσα), στον Κάουνα και στην Κλαπέδα. Στην πραγματικότητα, στην πρωτεύουσα ξεκινάει από το ελάχιστο των 200 έως το μέγιστο των 500 ευρώ το μήνα για ένα διαμέρισμα στούντιο. Για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα ακίνητο, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο αρχίζει στα 1.700 ευρώ στις κύριες πόλεις. Διαφορετικά, στις περιφερειακές περιοχές ή σε λιγότερο γνωστές πραγματικότητες, ξεκινάμε από 1.000 ευρώ.
Η Λιθουανία έχει 15 επίσημες αργίες τον χρόνο — ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, μόλις το 1% των εργαζομένων εργάζεται «πολλές» ώρες, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 10%, σύμφωνα με τον Δείκτη Καλύτερης ζωής του ΟΟΣΑ.
Έχει καταταχθεί επίσημα στην 11η θέση για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής — μπροστά από την Ελβετία και την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με μελέτες, ένας 20αρης μπορεί να ζήσει στο μέγιστο τη ζωή του, αφού μπορεί να λάβει χρηματοδοτήσεις.
Οι δυσκολίες
Σε περίπτωση που το σκέφτεσαι και πίστεψέ με ήταν μια μεγάλη σκέψη και από εμάς, και θα ήθελες να δοκιμάσεις την τύχη σου, τότε να σου πω πως είναι κλειστοί σαν άνθρωποι. Βέβαια δεν το αδικείς με τα όσα έχουν περάσει, είναι λογικό να υπάρχει ένα θέμα εμπιστοσύνης. Ως προς τους ξένους τουλάχιστον. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει ένας αμοιβαίος σεβασμός.
Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να μάθεις την γλώσσα. Μπορεί να μιλάνε αγγλικά όπως παντού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν όλοι. Κάτι που θα το παρατηρήσεις σε μικρότερα καταστήματα ή τοπικά, εκτός τουριστικού χώρου.
Ο χειμώνας δεν είναι εύκολος εκεί, αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για Βορρά. Οπότε ντυθείτε καλά και καλή διαμονή!