Κοπεγχάγη: Ένας Lord of the Rings στα μονοπάτια του Hamlet

Ο Mr. Evans ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη για να δει τον πύργο του Hamlet ή αλλιώς κάστρο του Kronborg και όχι μόνο!

Είναι από εκείνες τις ημέρες που σκέφτεσαι για ποιο μέρος να γράψεις και εκεί που λες ότι έχεις αποφασίσει, τσουπ! Αλλάζεις σε δευτερόλεπτο την γνώμη σου και αυτό γιατί άνοιξες εκείνο το συρτάρι που είχες ξεχασμένα κάτι εισιτήρια, αποκόμματα και χάρτες από την Δανία. Μπορεί να μετράμε αισίως 7 χρόνια φαγούρας (αν και τότε πιθανόν ο Mr. Evans να ήταν ιδέα στο μυαλό του δημιουργού του), από τότε που ταξίδεψα στην Δανία και συγκεκριμένα στην πόλη της Κοπεγχάγης, με σκοπό ένα κοσνέρτο για το  Lord of the Rings.

Ας πούμε πρώτα όμως λίγα λόγια για την Κοπεγχάγη και θα επιστρέψουμε στο πότε, γιατί και πως βρέθηκα εκεί.

Βασικές πληροφορίες:

Η Κοπεγχάγη (København) είναι η πρωτεύουσα της Δανίας και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χώρας. Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι κτισμένο στο νησί Σιέλαν (Sjælland), ενώ ένα μικρότερο μέρος της βρίσκεται στο νησί Άμαερ. Έχει πληθυσμό 528.208 κατ. (1.918.239 η μητροπολιτική περιοχή). Στην περιοχή Κρίστιανσχαβν (Christianshavn) της Κοπεγχάγης βρίσκεται η ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια (Christiania).

Οι δανικές εφημερίδες ταξινομούν την Κοπεγχάγη ως μια από τις πόλεις με το καλύτερο επίπεδο ζωής, παρά το υψηλό κόστος. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού “Monocle” που πραγματοποιήθηκε το 2008, η Κοπεγχάγη είναι η πιο φιλική προς τον άνθρωπο πόλη στον κόσμο. Το Strøget, ένα σύνολο πεζοδρόμων στην κεντρική Κοπεγχάγη εγκαινιάστηκε το 1961.

Το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης. Είχε 9 αποφοίτους Νομπελίστες και 1 αποδέκτη βραβείο Turing.

Από το καλοκαίρι του 2000 οι πόλεις της Κοπεγχάγης και του Μάλμε έχουν συνδεθεί με μια γέφυρα/σήραγγα με διόδια (γέφυρα Όρεσουντ), από την οποία είναι δυνατή η διέλευση τρένων και αυτοκινήτων.

(Ευχαριστούμε την Wikipedia).

Δεν χρειάζεσαι συγκεκριμένη αφορμή για να πεις ότι θέλεις να ταξιδέψεις, να δεις άλλα πράγματα ακόμα και να γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Κάπως έτσι και εγώ, την άνοιξη του 2009, βρέθηκα να ταξιδεύω μαζί με το Greek  Tolkien Society “The Prancing Pony”. Σκοπός του ταξιδιού, πέρα από το ίδιο το ταξίδι. ήταν και η συμμετοχή της ίδιας της ομάδας, στο The Lord Of The Rings In Concert, προσκαλεσμένοι του συνθέτη Caspar Reiff. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στις 28 Μαρτίου του 2009 στο Koncerthuset, με αρκετές συμμετοχές ανά τον κόσμο και αφορούσε την οπερετική εκδοχή Hobbit από το Tolkien Ensemble και την συμφωνική της Κοπεγχάγης.

Το ταξίδι αυτό έγινε μέσω Ελβετίας, όπου μέσα στην μία με δύο  ώρες αναμονής μπορείς να δεις κομμάτια της πόλης; βέβαια αν είσαι γρήγορος καθώς η μετακίνηση από το αεροδρόμιο προς την πόλη μπορεί να γίνει με τρένο.

Αν δεν κάνω λάθος, έμεινα 4 ημέρες, οπότε όλα τα παιδιά (και ευτυχώς είχε προνοήσει για το πρόγραμμα η φίλη Kaethi) τρέχαμε να δούμε όσα περισσότερα μπορούσαμε. Για αρχή ήταν το κάστρο του Hamlet ή όπως κανονικά ονομάζεται Κάστρο Kronborg, στο Helsingør.

Καταρχήν να σας πω, πως όντως υπάρχει πολύ πράσινο, πως δικαίως είναι στις μέσα στις πράσινες χώρες και ναι, κάτι πολύ κρύο! Αν και ήταν σαν να μπαίνει η άνοιξη (όταν πήγα), το κρύο που είχε ήταν τραγικό για έναν μεσογειακό Έλληνα…

Κάστρο του Kronborg

Tip 1o: Ανεξάρτητα τι καιρό μελετάτε, ΠΑΝΤΑ μα πάντα να κρατάτε και ζεστά ρούχα.

Ο καιρός λίγο πολύ έμοιαζε με τις πληγές του Φαραώ, αφού μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να βγάλει ήλιο, να βρέξει, να ρίξει χαλάζι και να βγάλει ήλιο ξανά… Η μετάβαση από την πόλη της Κοπεγχάγης μέχρι το Helsingør έγινε με τρένο, που είναι οικονομικό αλλά ένα από τα κυριότερα μέσα μεταφοράς.

Tip 2o: Μην φοβηθείτε να πάρετε τις τοπικές και μη συγκοινωνίες. Μην φοβηθείτε ακόμα, να πάρετε το κατοικίδιο ή το ποδήλατο σας, καθώς υπάρχουν ειδικές θέσεις (κυρίως στα τρένα). Οι ώρες αναμονής για τα μέσα μεταφοράς είναι μικρές, ειδικά αν αναλογιστείς τον χρόνο αναμονής στην Ελλάδα… Πέρα από τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι (φυσικά θα δεις και κυρία με ταγιέρ, τακούνια, καλαθάκι με το laptop, μέχρι και μεγαλύτερης ηλικίας), θα δεις και αρκετά ποδήλατα, χειμώνα καλοκαίρι.

Η διαδρομή από τον τερματικό σταθμό μέχρι το κάστρο, είναι ενδιαφέρουσα, αφού θα δεις παντού ψηλές κορφές μεσαιωνικών σπιτιών, αγάλματα και πλανόδιους καλλιτέχνες με μαριονέτες.

Το κάστρο του Kronborg είναι και εκείνο που έχει μπλεχτεί με τη θρυλική μορφή του Hamlet, του William Shakespear. Το αν είναι ή δεν είναι θρυλικό, πραγματικό ή μη, το όνομα αλλά και η ύπαρξη του  Άμλετ είναι σίγουρα κάτι που δεν θα εμποδίσει τους Δανούς να οργανώνουν κάθε καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις στο Kronborg.

Αυτό φυσικά δεν φτάνει για να το επισκεφτείς, αλλά μπορείς να υπολογίζεις στους  χοντρούς τοίχους, στα υπόγεια στεγάσματα για μόνιμο στράτευμα 1000 ανδρών, αρκετά τετραγωνικά και όροφοι να δεις καθώς και την μοναδική τουαλέτα σε ολόκληρο το Βασίλειο.

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα στο τι επιλέγεις να δεις όπως και το αν θες να περπατήσεις μονάχα μέσα στην αυλή που δεν κοστίζει τίποτα. Η πλευρά που βρίσκεται το κάστρο, συνορεύει με ένα τμήμα της Σουηδίας, έτσι ώστε όταν θα βγεις να περπατήσεις γύρω από το κάστρο μπορείς να πάρεις το μονοπάτι που βγάζει από την μία άκρης της τάφρου έως την άλλη μεριά που είναι η θάλασσα του Oresund και η Σουηδία από την άλλη. Αυτό ίσως σας δώσει μια ευκαιρία να επισκεφτείτε και την γειτονική χώρα.

Σίγουρα θα δείτε τεράστια τζάκια της εποχής (καταλαβαίνεις πως τότε το μόνο μέσο θέρμανσης που είχαν σε σπίτια αλλά και σε βασίλεια, ήταν το τζάκι, για αυτό και οι διαστάσεις τους ξεπερνούν κατά πολύ το ένα μέτρο), τεράστια ξύλινα κρεβάτια με ουρανό, υπόγειες στοές, το παρεκκλήσι (The Chapel), την αίθουσα χορού (The Ballroom)- όπου θα δεις να φιλοξενούνται αρκετές θεατρικές παραστάσεις μέσα στο χρόνο (όπως ανέφερα και παραπάνω) – καθώς και το άγαλμα του θρυλικού ήρωα της Δανίας Holger The Dane.

Tip 3ο: Η αίθουσα Holger The Dane, δεν φωταγωγείται πλήρως, οπότε αν θέλετε να βγάλετε φωτογραφία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε flash, αλλά με μέτρο. Σκοπός είναι να φυλακίσετε μια ανάμνηση και όχι να την κάψετε.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κάστρο μπορείτε να βρείτε στο http://www.kronborgcastle.com .

ναυτικό μουσείο των Vickings

Τώρα πάλι αν δεν είστε τόσο ρομαντικοί ώστε να τάξετε στο έτερον ήμισυ Βασίλεια, κάστρα και ιππότες, αλλά λίγο πιο brutal, που γουστάρετε κάτι πιο παραδοσιακό με δέρματα ζώων και ψαρόβαρκες, τότε μπορείτε να επισκεφθείτε το ναυτικό μουσείο των Vickings στο Roskilde. Βρίσκεται δυτικά της Κοπενχάγης και πέρα από το μουσείο μπορείτε να δείτε διάφορα μικρά αξιοθέατα καθώς και τον κόλπο, που φιλοξενεί κάποια από τα πλοία που διασώθηκαν.

Στο εσωτερικό του μουσείου, θα δείτε ένα από τα καράβια που χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκς καθώς και αρκετό εξοπλισμό ναυτικό αλλά και κυνηγετικό. Υπάρχουν μικρότερα σε μέγεθος καράβια, όπου εκεί μπορείτε να ανεβείτε, να φορέσετε τις παραδοσιακές στολές και να φωτογραφηθείτε. Αν περιμένετε αρκετά μέσα στο χρόνο, τότε μπορείτε να σαλπάρετε με μια από τις τεράστιες βάρκες και να ταξιδέψετε στον χρόνο.

Φυσικά για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να υπολογίζετε στην δική σας μυϊκή δύναμη καθώς και τον συνεπιβατών σας, αφού οι βάρκες-πλοία τότε δεν είχαν μηχανή (πριν το ταξίδι, καλό θα ήταν να κάνετε πρακτική στην κοπηλατική του γυμναστηρίου σας). Φήμες θέλουν την ανακατασκευή του μεγαλύτερου πλοίου, με μήκος 30 μέτρα, να ξεκινά το 2000 και να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2004. Σκοπός ήταν το 2007 το πλοίο να ταξιδέψει μέχρι το Δουβλίνο, στην πόλη δηλαδή που δημιουργήθηκε, το 1000 μ.Χ.

Roskilde Tips:

  •  Μπορείτε να πάρετε το τρένο από Κοπενχάγη όπου η διαδρομή είναι κοντά στα 40 λεπτά.
  • *Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 80 -115DDK. Καλό θα είναι αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την χώρα της Δανίας, να κοιτάξετε και να κλείσετε εισιτήρια σε ότι θέλετε να επισκεφθείτε και να τα κλείσετε τότε. Πιθανόν να σας βγουν πιο οικονομικά και σίγουρα όχι χρονοβόρα. Αν είστε κάτω των 17 χρονών, η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν!

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.vikingeskibsmuseet.dk/

Tips γενικά:

  • Αν είστε ανοιχτοί στο θέμα του φαγητού, τότε μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε το φαγητό τους.
  • Μπορείτε να βγείτε για φαγητό και ποτό χωρίς να σας ενοχλήσει το τσιγάρο, αφού σε κάθε κατάστημα θα βρείτε συγκεκριμένο χώρο να καπνίσετε.
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε μικρά bar της πόλης, να δοκιμάσετε ποτά και να δείτε τις ηλικιακές διαβαθμίσεις. Τι εννοώ; Υπάρχει κάτι σαν κανόνας-κώδικας, όπου μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα, φεύγουν οι άνω των 40 από τα bar και πάνε οι άνω των 18. Προσοχή παρόλα αυτά στο ποτό.
  • Να δείτε το άγαλμα The Little Mermaid του Edvard Eriksen, (θα μου πεις, γιατί δεν έχουμε και εμείς στην Χαλκίδα;… εε οκ), βασισμένο στο παραμύθι του Hans Christian Andersen
  • Μην σας κάνει εντύπωση αν συναντήσετε Έλληνες.
  • Προσοχή στην διάβαση πεζών και στην λωρίδα ποδηλάτων, καθώς πολύ εύκολα θα πάρετε κλήση (και καλά θα σας κάνουν (με αγάπη πάντα).
  • Περπατήστε, μπείτε σε εκκλησίες και ελεύθερους χώρους και χαρείτε την κεντρική αγορά.
  • Αν σας ενδιαφέρει η ορχηστρική μουσική, κοιτάξτε τις εκκλησίες που συχνά πυκνά (γενικότερα συμβαίνει αυτό στο εξωτερικό) διοργανώνουν αλλά και φιλοξενούν μεγάλα και καλά ονόματα (λίγο έλειψε να δω τότε τους Gregorian από κοντά).

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More