Στρούγκα (Βόρεια Μακεδονία (Skopje)): Από την πόλη στην λίμνη

Στρούγκα (Βόρεια Μακεδονία (Skopje))

Εμείς δεν κοιτάμε σύνορα και διαμάχες, κοιτάμε να ταξιδέψουμε όπου μπορούμε και να ανακαλύψουμε τον κόσμο γύρω μας. Αυτό κάναμε και όταν ταξιδέψαμε με τον Mr. Evans στη Βόρεια Μακεδονία (Skopje) ή όπως οι περισσότεροι ήξεραν ως Σκόπια και συγκεκριμένα σε ένα μικρό μέρος που λέγεται Στρούγκα (Strouga).

Υπάρχουν τρεις θεωρίες για την ονομασία της περιοχής, οι οποίες υποστηρίζονται από όλους τους κατοίκους της.

  • Η πρώτη θεωρία είναι ότι το όνομα της πόλης προέρχεται από τη γεωγραφική θέση της πόλης. Βρίσκεται στους πρόποδες μιας ανοιχτής κοιλάδας και υπόκειται σε ένα θυελλώδες κλίμα, προτάθηκε ότι το όνομα προέρχεται από τον παλαιό σλαβομακεδονικό όρο: струже ветер (φυσάει άνεμος).
  • Η δεύτερη θεωρία λέει ότι το όνομα της πόλης προέρχεται από το στράγκα, που σημαίνει σταυρός.
  • Η τρίτη θεωρία ότι προέρχεται από τη λέξη στρ’γκ που σημαίνει κλαδί νερού.

Στρούγκα (Strouga)

Το παλιό όνομα της πόλης είναι Εγχαλών, δηλαδή η αρχαία ελληνική λέξη για το χέλι, είδος ψαριού που ζει στη λίμνη Οχρίδα.

Είναι ένα γραφικό μέρος, που για τα Βαλκάνια είναι σύνηθες, κάτι που αν δεν έχεις ταξιδέψει προς τα εκεί, σίγουρα θα σου κάνει εντύπωση. Από τους ανθρώπους, την αγορά έως και τα έθιμα. Αυτό είναι το ωραίο και το πρωτόγνωρο, να μαθαίνεις μέσα από τους πολιτισμούς και να απορροφάς όσα περισσότερα μπορείς.

Στην περιοχή θα βρεις την λίμνη Οχρίδα, όπου χαρακτηρίστηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1979, η δε NASA ονόμασε «Οχρίδα» μια από τις λίμνες του Τιτάνα. Μια όμορφη και γαλήνια λίμνη που βρίσκεται ανάμεσα στην Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Ελλάδα.

Μπορείς να νοικιάσεις βάρκα και να κάνεις την βόλτα σου, θαλάσσιο ποδήλατο ή ακόμα και να χαλαρώσεις, κοιτώντας τους κύκνους που περιφέρονται στα νερά της λίμνης.

Να περπατήσεις μέσα την μικρή πόλη, γύρω από το ποτάμι, να εξερευνήσεις το μέρος, πρόσεχε μονάχα στους δρόμους, γιατί δεν είναι οι καλύτεροι οδηγοί και σίγουρα το όριο ταχύτητας δεν είναι αυτό που λέμε με μέτρο.

Τα έξοδα σου θα είναι ελάχιστα, αφού το κόστος ζωής είναι χαμηλό κυρίως για εμάς. Πιες ένα ποτήρι μπίρα και παρήγγειλε μια μερίδα φαγητό και το πιθανότερο είναι να σου κοστίσει το πολύ 5-10 ευρώ.

Από το χωριό μπορείς να μεταφερθείς στην πόλη της Βόρειας Μακεδονίας, όπου θα αντικρίσεις πολλών ειδών πολιτιστικά στοιχεία πολλών χωρών. Από τεράστια χρυσά αγάλματα που βρίσκονται μέσα στην πόλη, σημάδι ότι αγαπάνε τις τέχνες και σέβονται τον πολιτισμό. Στους δρόμους αν δεις το κόκκινο κλασικό βρετανικό λεωφορείο, μην αναρωτηθείς για το που βρίσκεσαι… γιατί σίγουρα δεν διακτινίστηκες!  Να επισκεφτείς το μουσείο της Μητέρας Τερέζας και να μάθεις την ιστορία της.

Η παλιά πόλη που θα βρεις, θα δεις πως είναι γεμάτη με πετρόκτιστα σοκάκια και διαφορετικά μαγαζιά για να εξερευνήσεις.
Η κίνηση στα εμπορικά μέσα στην πόλη, δεν είναι κάτι το διαφορετικό από ότι σε άλλες πόλεις.

Αν θελήσεις να διανυκτερεύσεις, μπορείς να κλείσεις ένα οικονομικό δωμάτιο με όλα τα κομφόρτ.
Οικονομικές διακοπές σίγουρα!

Tips:

  • Μίλα με τους ανθρώπους και σίγουρα θα βρεις πολλά κοινά, από όσα σκεφτόσουν.
  • Περπάτα και δες όσα πιο πολλά μπορείς.
  • Δοκίμασε παραδοσιακό φαγητό.

Μην σας τρομάζει η λέξη, κοιτάξτε να ανακαλύψετε τις ομορφιές της κάθε περιοχής, να γνωρίσετε ανθρώπους και να δημιουργήσετε ιστορία.

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More