Warsaw Mermaid: Η γοργόνα της Βαρσοβίας

Γνωρίζεις για τον μύθο που υπάρχει γύρω από το όνομα της Βαρσοβίας αλλά και για την γοργόνα, Warsaw Mermaid;

Αποτελεί έργο του Konstanty Hegel από το 1855. Δημιουργήθηκε πρώτα σε μαλακό τσίγκο και αποτελούσε τμήμα ενός συντριβανιού. Ένα άγαλμα που έχει την μορφή γοργόνας και βρίσκεται τοποθετημένο επάνω σε έναν μεγάλο βράχο .
Η ιστορία λέει πως το 1928 έκοψαν την παροχή του νερού με αποτέλεσμα το έργο να μεταφερθεί στην περιφέρεια .
Κατάφερε να επιβιώσει από τις καταστροφές του πολέμου και το 1972 τοποθετήθηκε στα αμυντικά τείχη της παλιάς πόλης , για να μεταφερθεί στην συνέχεια στην εσωτερική αυλή του Βασιλικού Παλατιού. Τελική θέση βρήκε στην κεντρική πλατεία της αγοράς, στην παλιά πόλη.

Ο μεσαιωνικός μύθος

Όπως συχνά συμβαίνει, κάθε πόλη κρύβει και έναν μύθο, κάπως έτσι και η Βαρσοβία.
Γνώριζες πως το όνομα Βαρσοβία προέρχεται από τον μεσαιωνικό μύθο που προέρχεται από τα ονόματα δύο παιδιών, του Wars και του Sawa, τα οποία έμαθαν για την ίδρυση της πόλης από μια γοργόνα που αναδύθηκε μέσα από τα νερά του ποταμού Βιστούλα;

Η γοργόνα είπε όντως την αλήθεια. Η Βαρσοβία ιδρύθηκε το 1281 δίπλα στις όχθες του Βιστούλα -στην καρδιά της πεδιάδας Masovia- και χάρη στην επίκαιρη θέση της (260 χλμ. νότια της Βαλτικής) έγινε ένα σημαντικό διαμετακομιστικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Άλλος μύθος σχετικά με την γοργόνα είναι τα λόγια ενός ψαρά, που την είδε και πάλι στον ποταμό Βιστούλα, Είδε μια γοργόνα να κλαίει και εκείνος την φρόντισε. Όταν κάποιος πλούσιος την ανακάλυψε, την έκλεψε και θέλησε να κάνει πόλεμο στην πόλη. Ο ψαράς με το όνομα Sawa, έσωσε την γοργόνα και εκείνη για να τον ευχαριστήσει προστάτεψε τα τείχη της πόλης και την κράτησε ελεύθερη από τα δεσμά του εχθρού.

Μάθε περισσότερα για την πόλη εδώ.

 

Related posts

Πόσα Moai βρίσκονται στο Νησί του Πάσχα ή αλλιώς Νησί Rapa Nui;

Οικογένεια Κοντού: Το στοιχειωμένο σπίτι (Haunted house)

Vikings: Ήξερες ότι λειτουργούσαν με τον αρκτικό κύκλο;

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More