Πόσα Moai βρίσκονται στο Νησί του Πάσχα ή αλλιώς Νησί Rapa Nui;

Moai at Easter Island

Εσείς γνωρίζετε τι είναι τα Moai, που υπάρχουν και πόσα είναι;

Μέρες που έρχονται, είπα να αναφερθώ στο νησί του Πάσχα, όχι ότι το έχουμε επισκεφθεί, αν και πολύ θα το ήθελα, αλλά είναι ένα μέρος που πάντα μου προκαλούσε ενδιαφέρον. Ας δούμε λοιπόν μαζί, τι είναι αυτά τα κεφάλια που εξέχουν από το έδαφος.

Moai

Είναι εκείνα τα τεράστια κεφάλια που βρίσκονται θαμμένα στο νησί του Πάσχα ή αλλιώς Νησί Rapa Nuiι.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο νησί, υπάρχουν 1.043 πλήρεις Moai. Είναι τεράστια αγάλματα με εξέχοντα κεφάλια κατασκευασμένα από ηφαιστειακή πέτρα. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι μόνο κεφάλια – έχουν και κορμούς, αν και πολλά είναι μερικώς ή εντελώς θαμμένα. Κατά μέσο όρο, φτάνουν τα 13 πόδια σε ύψος και ζυγίζουν 10 μετρικούς τόνους.

Πόσα Moai βρίσκονται στο Νησί του Πάσχα ή αλλιώς Νησί Rapa Nui;

ahu

Τα περισσότερα από τα αγάλματα στέκονται με την πλάτη στη θάλασσα σε πέτρινες πλατφόρμες που ονομάζονται ahu, οι οποίες χωράνε έως και 15 αγάλματα. Ορισμένα moai κοσμούνται με κυλινδρικές κόκκινες πέτρες που ονομάζονται pukao στο κεφάλι τους, οι οποίες αναπαριστούν έναν κόμπο μαλλιών.

Moai pukao

Όμως ο πραγματικός αριθμός των moai στο νησί είναι άγνωστος, επειδή πολλά παραμένουν θαμμένα στο λατομείο Rano Raraku στη νότια ακτή του νησιού, όπου κατασκευάστηκαν τα αγάλματα. Το μεγαλύτερο moai που ανακαλύφθηκε, το οποίο ονομάστηκε “El Gigante“, είναι ένα που δεν κατάφερε ποτέ να βγει από το Rano Raraku– έχει ύψος 69 πόδια και πιστεύεται ότι ζυγίζει περίπου 200 μετρικούς τόνους.

Τα αγάλματα αυτά ανεγέρθηκαν εκατοντάδες χρόνια πριν από την άφιξη του πρώτου Ευρωπαίου στο νησί την Κυριακή του Πάσχα του 1722.

Βαν Τίλμπουργκ

Ο Βαν Τίλμπουργκ πιστεύει ότι οι Πολυνήσιοι ανακάλυψαν το νησί γύρω στο 1000 μ.Χ.. Ανέπτυξαν προηγμένα κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά συστήματα που παρήγαγαν τα ευγενή moai.

Οι κάτοικοι των Rapa Nuiι πίστευαν ότι οι αρχηγοί τους κατάγονταν από τους θεούς. Πίστευαν επίσης ότι μετά το θάνατο θα γίνονταν και πάλι θεϊκοί. Τα αγάλματα κατασκευάστηκαν για να περιέχουν προσωρινά τα πνεύματα των προγόνων τους. Τα ahu πάνω στα οποία στέκονται ήταν κάποτε χώροι τελετουργιών θανάτου . Αυτό σημαίνει όσο μακάβριο και να ακούγεται, πως σε ορισμένες τοποθεσίες έχουν βρεθεί σε ανασκαφές ανθρώπινα λείψανα, αποτεφρωμένα και θαμμένα.

Related posts

Οικογένεια Κοντού: Το στοιχειωμένο σπίτι (Haunted house)

Ήξερες ότι οι Vikings λειτουργούσαν με τον αρκτικό κύκλο;

Ήξερες ότι η γείωση ή αλλιώς Earthing, βοηθάει στο Jet lag;

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More