Παραδοσιακά Σκωτσέζικα kilt ή όχι;

Ήξερες ότι τα καρό kilt δεν έχουν σχέση με την αρχαία παράδοση της Σκωτίας; Είναι ένα σχετικά πρόσφατο έθιμο που επέβαλλε η βασίλισσα Βικτώρια.

1700: Η κουβέρτα που έγινε μόδα

Αν κάνουμε μια αναδρομή στο 1700, θα δούμε πως το παραδοσιακό ένδυμα των Σκοτσέζων, στα Highlands ήταν το πλέιντι. Μια μεγάλη κουβέρτα τυλιγμένη γύρω από το σώμα με την άκρη της περασμένη πάνω από τον ώμο και δεμένη στη μέση με ζώνη.
Για τους ανθρώπους της υπαίθρου, ήταν ένα φτηνό αλλά και βολικό ρούχο. Για τους εργάτες της πόλης και της βιομηχανικής ζώνης όμως, ήταν φοβερά δύσχρηστο.

Κάπως έτσι το έβλεπε και ο Thomas Rawlinson. όταν άνοιξε χυτήριο σιδήρου στη Σκωτία και χρειάστηκε να κάνει προσλήψεις σε  “ορεσίβιους” (βουνίσιων), που τελικά μόνο εμπόδιο έφερνε στην δουλειά τους. Κάλεσε λοιπόν έναν ράφτη για να τον βοηθήσει να κάνει το “παραδοσιακό” ένδυμα τους, λίγο πιο πρακτικό. Η μετατροπή του ρούχου έφερε την επανάσταση στον ρουχισμό τους, αφού κάπως έτσι γεννήθηκε η αντρική σκοτσέζικη φούστα, το κιλτ.

Μετά από εξέγερση των Σκοτσέζων, που σημειώθηκε το 1745, κάνει το ρούχο απαγορευμένο από τη βρετανική κυβέρνηση. Στη διάρκεια των 35 χρόνων που ίσχυσε αυτή η απαγόρευση, οι μόνοι που επιτρεπόταν να φοράνε νόμιμα το κιλτ ήταν οι Σκοτσέζοι που υπηρετούσαν στον βρετανικό στρατό. Αυτό είχε ακριβώς το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Το κιλτ έγινε απείρως πιο δημοφιλές, λόγω της εχθρότητας των Σκοτσέζων προς τη βρετανική κυριαρχία, έστω κι αν αυτό, το πιο παραδοσιακό κομμάτι της σκωτσέζικης ενδυμασίας, οφείλει την ύπαρξή του σε έναν Άγγλο….

Για την ιστορία

Η “μόδα του ταρτάν” ενισχύθηκε με το ενδιαφέρον της βασίλισσας Βικτωρίας που επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Σκωτία το 1842 και έδειξε τρομερό ενθουσιασμό για την  “ένδυση των highlands”, εννοώντας το ταρτάν.

Στη Σκωτία θα δεις μέχρι και σήμερα να φοράνε kilt, ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.

Related posts

Πόσα Moai βρίσκονται στο Νησί του Πάσχα ή αλλιώς Νησί Rapa Nui;

Οικογένεια Κοντού: Το στοιχειωμένο σπίτι (Haunted house)

Ήξερες ότι οι Vikings λειτουργούσαν με τον αρκτικό κύκλο;

Mistereblog.com website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More