Jet lag: Όσοι έχουμε κάνει μεγάλα και μακρινά ταξίδια, γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει χάνω τον χρόνο από το σώμα μου, σίγουρα όμως δεν γνωρίζαμε τι πρέπει να κάνουμε. Εμείς ανακαλύψαμε το παρακάτω και συμφωνούμε!
Η αλλαγή ώρας, σοκάρει τον οργανισμό μας και το ρολόι του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντονιστεί για μέρες. Με αυτό έχει να κάνει ο κιρκάδιος ρυθμός.
Τι είναι ο Κιρκάδιος ρυθμός;
Είναι το 24ωρο εσωτερικό ρολόι που επηρεάζει τις λειτουργίες του σώματός μας. Αν θα φάει, τι θα μεταβάλει, αν πρέπει να πιει νερό, αν θα κοιμηθεί και άλλες τόσες που κάνει μέσα στην ημέρα.
Συμπτώματα:
Περιλαμβάνουν αϋπνία, εξάντληση, έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, δυσπεψία ή διάρροια.
Δύση ή Ανατολή;
Γνώριζες πως οι παρενέργειες έπειτα από μια υπερατλαντική πτήση είναι διαφορετικές όταν ταξιδεύουμε από τη Δύση και διαφορετικές όταν ταξιδεύουμε από την Ανατολή;
Στην Δύση επειδή τα σώματά μας είναι καλύτερα εξοπλισμένα στο να αντιμετωπίσουν μια ημέρα που κρατάει περισσότερο, αντί για μία που κρατάει λιγότερο.
Σε αντίθεση με την Ανατολή, που προσπαθούμε να πέσουμε για ύπνο τη στιγμή που το σώμα μας ξυπνά, και πιεζόμαστε να ξυπνήσουμε όταν το σώμα μας κανονικά θα βρισκόταν σε βαθύ ύπνο.
Τι να κάνουμε;
Με το Jet lag μας απορρυθμίζεται το ρολόι μας, ειδικά όταν ταξιδεύουμε σε άλλη ζώνη ώρας, τόσο που ξεπερνάμε κατά πολύ εκείνες που έχουμε συνηθίσει.
Ένα φυσικό αντίδοτο και αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να περπατήσουμε με γυμνά πέλματα… που αλλού, πέραν από τη Γη; Η γείωση βοηθάει στην επαναρρύθμιση , καθώς συνδεόμαστε με το μαγνητικό πεδίο της νέας ζώνης.
Δοκιμάστε το και ίσως έχουμε δίκιο. Σύντομα θα σας πούμε και άλλους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν.
Δεν είναι τυχαίο που ο κάστορας Mr. Evans ταξιδεύει παντού ξυπόλυτος!
Και μην ξεχνάτε: “Even a beaver can travel. Why not you?“